Helyi közélet

2012.07.14. 21:16

Együtt a kultúra erejével

Miskolc - „A kultúra összeköt”. Ez a mottója a II. Roma Szin-Pátia hónapnak, melynek programjai június 20-án kezdődtek és egészen július 18-áig tartanak.

Miskolc - „A kultúra összeköt”. Ez a mottója a II. Roma Szin-Pátia hónapnak, melynek programjai június 20-án kezdődtek és egészen július 18-áig tartanak.Ezen a hétvégén összművészeti kavalkáddal hívták föl az emberek figyelmét arra, hogy a kultúra mennyire fontos eszköze lehet egymás elfogadásának. Szombat este a Művészetek Háza előtti téren fellépett Szegedi Dezső, Jászai Mari díjas színművész, a Lumakhe Shave autentikus cigányzenekar, a Vojake Shave autentikus cigányzenekar, a Szendrőládi Cursillós Kórus, az Urbanovics testvérek, valamint a Romano Teatro. Mindemellett a Művészetek Háza galériájában roma származású festők alkotásait tekinthették meg az érdeklődők.

Horváth Zsolt, a Romano Teatro Kulturális Egyesület elnöke portálunknak elmondta: mivel július 18-án van a roma szolidaritás napja, úgy gondolták, ehhez a naphoz kapcsolva szerveznek egy egész hónapos kulturális programsorozatot. Már a tavalyi is jól sikerült, az idén pedig igyekeztem még színesebb programsorozatot összeállítani. Június végén sportrendezvényre hívták a roma és nem roma gyerekeket és felnőtteket, akik fociban, pingpongban és sakkban mérhették össze tudásukat, majd horgász- és főzőversenyt szerveztek. A következő hétvégén író-olvasó és színháztalálkozóra várták a közönséget.

Élhetőbb világ

– Tapasztalatból tudom, hogy a mottónk valóban igaz, a kultúra összeköt – mondja Horváth Zsolt. – A Romano Teatroban például roma és nem roma fiatalok játszanak együtt, és látom, hogy amikor a színjátszásról és a közös művészi munkáról van szó, akkor semmi feszültség nincs a gyerekek között. De amint másról esik szó, az ellentétek kiéleződnek. A kultúra, a művészet tehát hidakat épít, de ugyanide sorolnám a sport erejét is. Nagyon sok tehetséges fiatal van a roma emberek között, és sikerül megmutatniuk a tehetségüket, sokkal kevésbé érzik a saját bőrükön a kirekesztettséget. Be kell bizonyítanunk tehát, hogy tudunk együtt gondolkodni, és értéket teremteni. Rendezvényeinkre meghívjuk a rendőrség és a kisebbségi önkormányzat képviselőit, akik szintén fontosnak tartják egymás elfogadását, hiszen így lesz élhetőbb a világ.

Horváth Zsolt elmesélte azt is, hogy a színjátszáson kívül más művészeti ágak roma képviselőit is felkarolják. Segítséget nyújtottak például Horváth Gyula költőnek, aki azóta újra ír, és egy újabb kötete is megjelent. Ugyanígy támogatják Váradi Gábor ózdi festőművészt, akinek több kiállítást szerveztek, és nemrég miniszteri dicséretet kapott munkájának elismeréseként. Az idei programsorozat július 18-án szolidaritási konferenciával ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában