Helyi közélet

2012.07.05. 10:00

Edelény: Kész a kastély kovácsoltvas kapuja

Edelény - Az Edelényi Kastélysziget egyik emblematikussá vált látnivalója a bécsi Felső-Belvedere vaskapujának ihletésére készült magas színvonalú kovácsoltvas kapuja, tetején a Coburg címerrel, amely az 1900-as évek elején készült és Mátrai Zoltán kovácsmester munkáját dicséri.

Edelény - Az Edelényi Kastélysziget egyik emblematikussá vált látnivalója a bécsi Felső-Belvedere vaskapujának ihletésére készült magas színvonalú kovácsoltvas kapuja, tetején a Coburg címerrel, amely az 1900-as évek elején készült és Mátrai Zoltán kovácsmester munkáját dicséri.

A kastély restaurátori munkálatainak nagyon fontos része a fémrestaurálás: az öntöttvas címer, valamint a kovácsoltvas kapuk és az erkélykorlátok helyre­állítása, amelyeket Lehoczky Tivadar fém szakrestaurátor vezetésével végeztek el a szakemberek. Kiemelt feladat volt a kastély déli homlokzatán található erkélykorlát helyreállítása, amelyhez az Edelényi Kastélybarátok Körének tagjaitól kapott archív fényképek adtak támpontot. Ez a korlát tejesen el volt deformálódva, több díszítő motívum törésével vagy hiányával, ráadásul a korlát két oldalát korábban máshonnan származó korlátelemekkel pótolták ki.

Nagy kihívást jelentett a fémrestaurátoroknak az északi homlokzati öntöttvas címer helyreállítása. A címerpalást tetején lévő koronáról le volt törve négy koronavég, ezt az egyetlen megmaradt alapján rekonstruálták. A címerpajzs egy része is letört az idők folyamán, ezt megmintázták gipszből, majd kiöntették és hozzádolgozták az eredetihez a szakemberek.

A fémrestaurátori munkák talán leglátványosabb része a kovácsoltvas díszkapu helyreállítása, amely során a két oldalsó egységen a korrózió megszüntetése, a deformálódott részek kiegyengetése és a zárak teljes felújítása volt az elsődleges feladat. A középső nagykapu állapota sokkal rosszabb volt, mint az oldalsóké, a kapu függőleges pálcái itt nagyon elgörbültek, ezeket – a zárak cseréjével pár­huzamosan – egyesével kivették és kiegyengették a szakemberek.

Parkoló, gyalogoshíd, vizesblokk

A napokban megkezdődtek az Edelényi Kastélysziget parkolójának és kiszolgáló építményeinek kivitelezési munkálatai a Bodonyi Építész Kft tervei alapján. A 2010-ben bekövetkezett árvíz Edelényt és a tervezési területet is érintette, jelentős kárt és időkiesést okozva a kastélyprogram kivitelezésében, így az eredeti terv módosítására is sor került az árvízi tapasztalatok alapján (mértékadó árvízszint megemelése, belvíz megjelenése).

A 70 személygépkocsi és 8 autóbusz parkolására alkalmas infrastruktúrához egy 320 fő egyidejűségére méretezett WC blokk is csatlakozik, melynek koncepcio­ná­lis építészeti célja volt, hogy európai igényeket is kiszolgáló, a minőségi turiz­must kielégítő, a kastélyhoz méltó, az átlagosnál magasabb színvonalú és kulturáltságú egyedi megoldású egység biztosítsa a pozitív első benyomást.

A WC csoport tömege a hídfővel kerül összeépítésre. Annak érdekében, hogy az épület léptéktelenül kis tömege ne jelenjen meg a hatalmas üres területen, az egész épület a föld alá kerül, így csak a tér felé visszahúzott homlokzattal, barlangszerű nyiladékkal jelenik meg, ami egyben klimatikus és energia­takarékossági előnyök miatt is történik.

ÉM-SZB


Edelény - A felélénkülő idegenforgalom munkahelyeket teremthet Edelény térségében.

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában