Helyi közélet

2012.07.31. 14:00

„Számunkra a kis öröm is öröm”

Cigánd - Cigánd is a győztesek között az Emberi Erőforrás Minisztérium Alfa programjában.

Cigánd - Cigánd is a győztesek között az Emberi Erőforrás Minisztérium Alfa programjában.Öt település hat múzeumi programja részesül összesen 166,4 millió forint támogatásban idén az Emberi Erőforrás Minisztérium Alfa programja keretében. Az öt település között ott van Cigánd, amely egymillió forintot nyert.

– Alapvetően a Falumúzeum mellett lévő táncpajta téliesítésére pályáztunk 4,5 millió forint értékben – mondja Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere. – A pályázat fő célja az volt, hogy egy állandó kiállítást hozzunk létre a táncpajtában. A pajta jelenleg olyan állapotban van, hogy ott egy állandó kiállítás létrehozása szinte lehetetlen lenne. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy olyan komplex átalakítást is végrehajtanánk az épületen ami lehetővé teszi a téli és esős időszakokban is a kiállítás megtekintését, védhetőségét az időjárási tényezőktől, valamint rendezvények táncházak lebonyolításának is színhelyéül szolgálna, hiszen a kiállítás témája szorosan összefonódik a bodrogközi, ezen belül is a cigándi néptánchagyományokkal. Egyáltalán nem sajnálom, hogy „csak” egymillió forintot nyertünk, mert számunkra a kis öröm is öröm.

Állandó tárlat

Oláh Krisztián elmondta, ebből az összegből a Falumúzeumban nyitják majd meg az állandó kiállítást, amely a 2013-ban fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Zemplén Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesnek állít emléket. Annak az együttesnek, amelyben Román Sándor, az Experidance koreográfusa is kezdte a pályáját. A kiállítás régi fényképekkel, filmmel, tárgyi és írásos dokumentumokkal illusztrálja majd az egyesület életét napjainkig. „Fő célként említeném még meg, hogy az 50 év alatt összegyűlt közönség számára eddig nem hozzáférhető műtárgyaknak, relikviáknak helyet biztosítsunk, melyek jelenleg a Falumúzeum raktárában porosodnak” – tette hozzá Cigánd polgármestere.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában