Helyi közélet

2012.07.31. 15:41

„Miskolc mondott nemet a Csemetekertre”

Sajószentpéter, Miskolc - „Sajószentpéter támogatja a Csemetekerti ipari park megvalósulását.”

Sajószentpéter, Miskolc - „Sajószentpéter támogatja a Csemetekerti ipari park megvalósulását.”Így reagált a hétfői, miskolci testületi ülésen elhangzottakra Faragó Péter, Sajószentpéter polgármestere. A képviselők ugyanis a Déli Ipari Park fejlesztése mellett döntöttek. A korábbi elképzelés az volt, hogy a miskolci önkormányzat tulajdonában, de Sajószentpéter közigazgatási területén lévő Csemetekertet hasznosítják iparterületként. A miskolci és a sajószentpéteri önkormányzat azonban nem tudott megállapodni. Dr. Kriza Ákos a hétfői testületi ülésen azt mondta: elgondolkodtató, hogy miért mondott a sajószentpéteri polgármester nemet a miskolci ipari parkra, szerinte a szocalista párt utasítására.

Faragó Péter azonban ezt közleményben cáfolta: „...- A Miskolc Holding Zrt. 2012. június 11. napján megküldött ajánlata 2013. január 1. napjától kezdődően az érintett területről keletkező valamennyi beszedett helyi adó 78 százalékának átadását tartalmazta Miskolc számára. Időközben a parlament megkezdte Magyarország 2013. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tárgyalását,...a törvénytervezetből megállapítható, hogy a Kormány a jövőben az önkormányzatok adóbevételének 50 százalékát fogja figyelembe venni elvárt bevételként, így ha Sajószentpéter Város Önkormányzata ennél nagyobb mértékű (akár 78, akár 80 %-ot) enged át más településnek, ez a város állami normatív támogatását csökkenti. A törvénytervezet ismeretében tárgyalást kezdeményeztem Miskolc város vezetőivel, hogy a két település olyan együttműködési megállapodást kössön, amely lehetővé teszi, hogy az átengedett adóbevétel ellentételezéseként sajószentpéteri lakosok foglalkoztatása valósulhasson meg az ipari parkban, illetve nem eredményezi az állami normatív támogatás csökkenését. A személyes tárgyaláson Miskolc város és a Miskolc Holding Zrt. vezetői az általuk megküldött együttműködési megállapodás elfogadásához ragaszkodtak, ajánlatomra nemet mondtak...Így nem én zárkóztam el az ipari park létrehozásában való együttműködéstől, hanem Miskolc város vezetői mondtak nemet egy mindkét fél számára előnyös megállapodás megkötésére. Polgármesteri tevékenységemet nem pártutasítások, hanem Sajószentpéter polgárainak érdeke határozza meg.”

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában