Helyi közélet

2012.07.03. 13:45

„50 ifjú tehetség” XXIX. - A riói olimpia a fő célja

Kazincbarcika - Lagzi Kovács Bendegúz, 20 éves, az ország legjobb birkózóival készülhet együtt.

Kazincbarcika - Lagzi Kovács Bendegúz, 20 éves, az ország legjobb birkózóival készülhet együtt.A kazincbarcikai, de Budapesten, a Zsigmond Király Főiskolán tanuló Lagzi Kovács Bendegúz édesapja, a KVSE birkózó szakosztályának vezetője hatására 2000 januárjában kezdte a birkózást, de hamar kinőtt az „atyai szárnyak” alól. Gyermekkorában rengeteg belföldi és külföldi versenyen vett részt, hogy minél több tapasztalatot gyűjtsön a nemzetközi és a hazai mezőnyben.

Eleinte Kazincbarcikán, az iskola mellett heti 4-5 alkalommal vett részt edzéseken, aztán 2005 augusztusában felkerült a Mr. Tus Központi Birkózó Iskolába, ahol az ország legjobbjait gyűjtötték össze. Az általános iskola nyolcadik évfolyamát és a gimnáziumot már Budapesten végezte, majd érettségi után felvételt nyert a Zsigmond Király Főiskolára, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szakon tanul jelenleg is. A gimnázium biztosította a lehetőséget arra, hogy heti 8-10 edzésen tudjon felkészülni a hazai és nemzetközi megmérettetésekre, így semmi sem akadályozta, hogy 2007-től a Héraklész program tagja lehessen. Ezt követően minden egyes évben különböző válogató és nemzetközi versenyeken keresztül rendszeres nyári és téli válogatott táborokban készült a soron következő versenyekre.

A hetven kilós Bendegúz tavaly a Grappling Junior Világbajnokságon súlycsoportjában a 3. helyezést érte el. Célja, hogy ebben az évben a Budapesten megrendezendő felnőtt Strandbirkózó Világbajnokságon képviselhesse hazánkat, és ott pontszerző helyen végezzen, és hogy kijusson és pontszerző helyen végezzen a 2013-ban Kazanyban (Oroszország) megtartandó universiadéra. Két év múlva a Pécsi Egyetemi Birkózó Világbajnokságon szeretne érmet szerezni, ám távlati célok is a szeme előtt lebegnek: ki akar jutni a 2016-os riói olimpiára, hogy ott jó eredményt érjen el.


  50 arc

Sikeres fiatalokat mutatott be az Észak-Magyarország kiadványa, akik eddigi életükről és terveikről is meséltek a lap munkatársainak. Ez a portré ennek a sorozatnak a része.


Borsod-Abaúj-Zemplén - Tavaly ilyentájt indította útjára lapunk, az Észak-Magyarország egyedülálló kezdeményezését, hogy megyénk 35 évesnél fiatalabb tehetségeit külön kiadványban mutassa be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában