Helyi közélet

2012.07.06. 11:36

Diósgyőri kérdés: ki milyen mértékben finanszírozzon?

A Miskolc Holding Zrt. csütörtökön sem lett tulajdonos a Diósgyőr FC Kft.-ben.

A Miskolc Holding Zrt. csütörtökön sem lett tulajdonos a Diósgyőr FC Kft.-ben.Több mint két hónapja számoltunk be arról, hogy heteken belül tulajdonosa lehet a DFC Kft.-nek a Miskolc Holding Zrt., de az azóta eltelt tíz hét is kevésnek bizonyult ehhez. Bár csütörtökön erre lett volna lehetőség, hiszen a DVTK NB I-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaság taggyűlést tartott, amelyen a tulajdonostársak, a Borsodsport Invest Kft. és a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft. képviselői (Sántha Gergely ügyvezető, illetve Szélyes Domokos ügyvezető) mellett, ez utóbbi társaságtól vásárolni szándékozó, a Miskolc Holding Zrt.-t megtestesítő Vécsi György igazgatósági elnöke is jelen volt.

Az Észak-Magyarország információ szerint az érintettek a miskolci önkormányzat márciusi közgyűlésén született határozattal kapcsolatban egyeztettek, amely lehetővé tette, hogy a Miskolc Holding Zrt. üzletrészt vásárolhasson a Diósgyőr FC Kft.-ben. (A tranzakció lényege: a holding által a tavalyi év elején folyósított 80 millió forintos kölcsönösszegből 14 millió 200 ezer forintot apportként, üzletrész szerzésre használnak fel, míg a további 65 millió 800 ezer forintot pótdíjbefizetés gyanánt bocsátanák, tőkeemelésre a DFC Kft. rendelkezésére, azok után, hogy 100 ezer forint saját tőke felhasználásával a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft.-től, a DFC Kft.-ben meglévő üzletrészének 40%-os tulajdonrészét megszerzi a holding. Viszont a Leisztinger Tamáshoz kapcsolódó, Borsodsport Invest Kft. üzletrész aránya változatlanul 51,6 % maradna.

Feltételek

Azonban ennek a konstrukciónak a teljesüléséhez a miskolci önkormányzat képviselő-testülete négy feltételt is szabott márciusi közgyűlésén, és ezek között szerepel, hogy olyan szerződés kidolgozását kérték, ami biztosítja, hogy a holdingnak a DFC Kft.-vel szemben fennálló, a 80 milliós hitelösszeg feletti követelése visszafizetésre kerül, valamint olyan együttműködési megállapodás megkötését kérték a Borsodsport Invest Kft.-vel, amelyben szerepel a DFC Kft.-nek biztosított működési források elszámolásának módja.

Bár sikerült olyanokkal beszélnünk, akik jelen voltak a DFC Kft. csütörtöki taggyűlésén, nyilatkozni egyikük sem kívánt, és Dudás Hunor, a DFC Kft. ügyvezetője is csak annyit volt hajlandó megerősíteni, hogy ,,nem született döntés a holding tulajdonosi szerepvállalásáról”.

Az Észak-Magyarország információi szerint a Miskolc Holding Zrt. tulajdonrész szerzése az önkormányzat azon feltételénél van elakadva, hogy még nem kristályosodott ki az együttműködés arról, hogy a 2010-ben szerződésbe foglaltakon túl mutatkozó, finanszírozásból ki milyen mértékben vegye ki a részét (ilyen például az a TAO-s pályázat, amelyből a stadiont fejlesztenék, és, amihez szükséges az önrész előteremtése is).

ÉM-BCS


Miért adott a holding 80 milliót?

A 80 millió forintot a tavalyi év elején azért adta kölcsön a DVTK labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságnak a város vagyongazdálkodó cége, mert a városi önkormányzat érdekeltségébe tartozó, a DFC Kft.-ben résztulajdonos, Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft. forrás hiányában nem tudta teljesíteni azt a vállalást, amelyet a városvezetés tett akkor, amikor a Leisztinger Tamáshoz köthető vállalkozás többségi tulajdont szerzett a diósgyőri labdarúgásban. Ugyanis a 2010. szeptemberében 160 millió forintosra becsült adósságállomány ,,eltüntetésével” kapcsolatban azt vállalta a két fél (Leisztinger Tamás cége és az önkormányzat), hogy ennek az összegnek a DFC Kft.-be történő befizetését 50-50 százalékban teljesítik.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában