Helyi közélet

2012.07.21. 19:25

Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok - Kinek a tea, kinek a szörp vagy a lekvár

Bükkszentkereszt - Bükkszentkereszten nagyanyáról unokára száll a füvesmesterség tudománya.

Bükkszentkereszt - Bükkszentkereszten nagyanyáról unokára száll a füvesmesterség tudománya.Szabó György, a bükki füvesember „filmsztárként” valódi tömegeket tud megmozgatni, tapasztalhattuk ezt a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok első napján is. Temérdek érdeklődő volt kíváncsi a Gyuri bácsi előadására, majd konkrét kérdésekkel bombázták: milyen teát igyon az unoka, ha lisztérzékeny és cukorbeteg is egyben, milyen gyógynövény jó a hepatitisz C-re, asztmára, pigmenthiányos bőrre... Gyuri bácsi állta a rohamokat, a célirányos kérdésekre évezredes tapasztalatokon alapuló válaszokat adott; mindössze azt nem lehetett tőle hallani, hogy „sajnálom, a természet nem készült fel ilyen betegség gyógyítására”.

A gyógynövénynapok látványosságnak sem utolsó: megnézhető, bejárható volt Gyuri bácsi füveskertje, bárki megkóstolhatta a György teákat, amelyekből vásárolni is lehetett. Hosszú sorok kígyóztak a tócsniért, krumplilángosért, s nem volt ember, aki bele be szagolt volna a só nélkül, manufakturális módon készült fűszerkeverékekbe.

Egy kis standon a szintén bükkszentkereszti Takács László kínálta szörpjeit, lekvárjait; mint mesélte, ő is nagymamájától tanulta a gyógynövények ismeretét, aki azt is elárulta neki, hogy még az sem mindegy, melyik gyógyító lekvárt milyen – sárga vagy vörösréz – üstben főzi az ember. Akinek valamiért a teák nem „jönnek be”, a lekvárokban is megtalálhatja a megoldást, például ki gondolta volna, hogy allergia ellen éppen az ezért leginkább felelőssé tett parlagfűből készült lekvár jelentheti a megoldást? Takács László elmagyarázta: még azelőtt kell leszedni és megfőzni a parlagfüvet, hogy az virágzani kezdene, így az allergén polleneket elkerüljük, de immunrendszerünket fel tudjuk készíteni azok érkezésére. E sorok lejegyzője eddig azt hallotta, hogy amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is, de Takács Lászlótól tudjuk, hogy ennek ellenkezője nem igaz. Kiderült ugyanis, hogy lucernából is lehet lekvárt főzni – holott lucernapálinkáról eddig még nem volt szerencsénk hallani. A végeredmény vérképző, gyulladáscsökkentő, lúgosító lekvár.

Akik szombaton kihagyták, vasárnap még elmehetnek Bükkszentkeresztre, ahol a tervek szerint a Gyuri bácsira épülő programok – előadás, tanácsadás – mellett Böjte Csaba atya beszél majd a szerzetesek gyógynövénykertjéről.

ÉM


Bükkszentkereszt - A természet minden betegség gyógyítására felkészült, csak tudnunk kell, hol keressük a gyógyírt. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában