Helyi közélet

2012.07.21. 19:12

Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok - Fűben-fában orvosság

Bükkszentkereszt - A természet minden betegség gyógyítására felkészült, csak tudnunk kell, hol keressük a gyógyírt.

Bükkszentkereszt - A természet minden betegség gyógyítására felkészült, csak tudnunk kell, hol keressük a gyógyírt.Volt akit az egészséges életmód iránti igénye, volt kit a kíváncsiság, míg másokat a vásári forgatag vonzott szombaton Bükkszentkeresztre, ahol az immár hatodik alkalommal kezdődtek el a gyógynövénynapok rendezvényei. Szabó György, vagyis ahogy egyre többen ismerik, Gyuri bácsi, a „bükki füvesember” mára már komoly vonzerőt gyakorol, az ország túlsó feléből is jöttek látogatók a nevével fémjelzett kétnapos programsorozatra.

Gyuri bácsi és lánya, L. Szabó Zsuzsa arról tartottak előadást, hogy a gyógynövények miként járulhatnak hozzá testi-lelki egészségünkhöz, s hogy hogyan tudjuk felvenni a kesztyűt a világbetegségek ellen – természetesen növényi drogok segítségével. Juhász Tünde a gyógynövények alvást segítő hatásairól beszélt, majd a megjelentek konkrét kérdéseket tehettek fel az előadóknak. Juhász Tündétől például azt kérdezte egy hölgy, hogy mit lehet tenni három év alatti unokájával, aki délután gond nélkül alszik el a bölcsiben, este viszont csak nagyon későn tud álomra szenderülni. Juhász Tünde a gyógynövényekkel töltött párnát ajánlotta számára, ami nem csak megkönnyíti a kicsi elalvását, de pihentetőbbé is teszi éjszakai szendergését. Juhász Tünde – és a pihentető alvás – iránti érdeklődés olyan nagy volt, hogy mikor lejárt a széles nyilvánosság előtti tanácsadásra szánt idő, alig tudott kilépni a több száz főnyi résztvevő befogadására alkalmas sátorból. A tanácsadás odakinn is folytatódott, miközben Gyuri bácsi a sátorban válaszolt a különböző problémáikra enyhülést keresők kérdéseire.

Nem véletlen a nyugtató, pihentető alvás iránti igényünk, sokan a kialvatlanság miatt nem tudnak olyan jól teljesíteni nap közben, mint szeretnénk, mások ingerlékenyekké válnak, vagy megbetegszenek. Juhász Tündét arról is kérdezte munkatársunk, van-e általános tanácsa az ilyen problémákkal küzdők számára? Mint a Nyíregyháza-Sóstón élő agrármérnök elárulta, ő este hét-nyolc óra körül szokott lefeküdni, és három órakor kel. Ennyi alvásra van szüksége – de a kutyája amúgy sem hagyná tovább pihenni. Mint mesélte, néha azonban ő is „elcsábul”, és megnéz egy-egy filmet a tévében, de ilyenkor érzi is magán kilengései hatásait. Sokan azért nem tudják kipihenni magukat, mert a stressz, a mindennapi gondok miatt nem tudnak kellőképpen ellazulni ahhoz, hogy elaludjanak, nekik saját találmányukat, a gyógynövényekkel töltött párnát ajánlotta Juhász Tünde, aki elmesélte: a gyógynövényeket nem csak simán beletöltik a párnacihába, hanem egy speciális vatelinszerű anyaggal keverik össze. Ennek köszönhetően a növényi részek nem törnek, nem hullik ki a poruk, és a levegő kellőképpen átjárja a párnát ahhoz, hogy a felszabaduló illóolajok kiszabadulhassanak.


Bükkszentkereszt - Bükkszentkereszten nagyanyáról unokára száll a füvesmesterség tudománya. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában