Helyi közélet

2012.07.16. 09:03

Avasi Gimnázium - Akár Orbán Viktorig is elmennek

Miskolc -  Az Avasi Gimnázium szülői közössége továbbra sem tud beletörődni abba, hogy a miskolci közgyűlés júniusban nem a jelenlegi igazgató, Arday István vezetői pályázatát támogatta, hanem az új pályázónak, Schmidtné Törő Ágnesnek adott bizalmat. További terveikkel kapcsolatban közleményt fogalmaztak meg, melyet az Észak-Magyarország szerkesztőségébe is eljuttattak. A közlemény teljes szövegét alább olvashatják.

Miskolc -  Az Avasi Gimnázium szülői közössége továbbra sem tud beletörődni abba, hogy a miskolci közgyűlés júniusban nem a jelenlegi igazgató, Arday István vezetői pályázatát támogatta, hanem az új pályázónak, Schmidtné Törő Ágnesnek adott bizalmat. További terveikkel kapcsolatban közleményt fogalmaztak meg, melyet az Észak-Magyarország szerkesztőségébe is eljuttattak. A közlemény teljes szövegét alább olvashatják. Telefonon beszéltünk Schmidtné Törő Ágnessel, aki elmondta, hogy délután reagál a közleményre.

ÉM

 KÖZLEMÉNY

„Ha mindent nem tehetünk is, semmit nem tennünk őrültség lenne.”

(Eszterházy Miklós 1582-1645; Balog Zoltán Emberi Erőforrások Miniszterének jelmondata) 

Az Avasi Gimnázium Szülői Közössége 2012. június 25-én kelt levelében felszólította (a levél és az átvételi elismervény mellékelve) Schmidtné Törő Ágnest, hogy 8 napon belül lépjen vissza igazgatói kinevezésétől.

A határidő 2012. július 6-án lejárt. Schmidtné Törő Ágnes a mai napig nem méltatta válaszra a 665 tanuló szüleit képviselő Szülői Közösséget. Hivatalos levélre illett volna hasonló formában válaszolnia!

A Szülői Közösség újabb levelet küld Schmidtné Törő Ágnesnek, melyben ismételten felkéri: méltassa válaszra. Ismételten felszólítjuk, mondjon le! Nyilatkozzon arról, hogy mi a terve az aláírásgyűjtés közben a gyűjtőkről (szülők, diákok) jogellenesen, akaratuk ellenére készített fényképekkel (személyiségi jogokat súlyosan sértő magatartás)!

Rengeteg a megválaszolatlan kérdés.

Aggódunk az Avasi Gimnázium jövőjéért, gyermekeink sorsáért. Teljes a bizonytalanság mind a diákok, mind a szülők, mind a tantestület tagjai körében.

Tudomásunk szerint a mai napig nincsenek megnevezett igazgatóhelyettesei, az 55 fős tantestületből nem tudott 2 fő igazgatóhelyettest megnevezni. Sokakat megkeresett, de nincs vállalkozó, tudniillik ez a munkakör nem csak rangot, beosztást jelent, hanem rengeteg felelősséggel és munkával is jár. A tanévzáró értekezletre a Polgármesteri Hivatal Oktatási Főosztálya vezetőjének kérése ellenére nem nevezte meg a helyetteseit és ezért nem készítette el a tantárgyfelosztást sem a következő tanévre. Ezzel a magatartásával nemcsak a fenntartó kérését hagyta figyelmen kívül, hanem a tantestületet a nyári szabadság időtartamára teljes bizonytalanságban tartja. A tanárok úgy mentek el szabadságra, hogy nem tudják, mi lesz szeptemberben: kik lesznek, akiknek nem tudnak biztosítani teljes óraszámot (várhatóan 2 fő), kinek kell munkahelyet keresnie augusztus végén, amikor már mindenütt betöltik az üres álláshelyeket. Teszi ezt az az igazgató, aki pályázatában kiemelt feladatként jelölte meg a pedagógusok, a kollégák fokozottabb megbecsülését, tekintélyének helyreállítását. Ez lenne az első lépés?

Schmidtné, mint az iskola életébe „új lendületet” hozó vezető a tanévzáró értekezlet után úgy nyilatkozott, hogy pihenni kíván, és nem foglalkozik az iskola ügyeivel. Nem az új tanév előkészítésén dolgozik, mint ahogyan tennie kellene egy vezetői tapasztalatokkal, segítőkkel (tényleges, dolgozni akaró) nem rendelkező leendő igazgatónak. Mindenkit bizonytalanságban itt hagyva, pihen…

Pedig a munka ezután következik!

A Szülői Közösség ezek alapján is igazolva látja alkalmatlanságát, ugyanis sem a pályázata nem volt elfogadható, sem az iskolában eddig nyújtott teljesítménye (OKTV eredmények, diákjainak felkészítése, versenyeztetése, közösségi életbe való bekapcsolódás, stb.) nem predesztinálta arra, hogy elnyerje ezt a nagy felelősséggel járó, nagy munkabírást és vezetői alkalmasságot igénylő pozíciót.

A szakmaiságot nélkülöző politikai döntés eredményeképpen mégis megkapta a bizalmat, az ő „pályázatát” fogadták el.

Ahelyett, hogy hozzá látott volna a munkához: megpróbálta volna konszolidálni a kialakult helyzetet (a szülők megnyerése, a szétzilált tantestület összefogása), ismertethette volna a programját a szülőkkel és a pedagógus kollégáival - ugyanis amikor a pályázatával kapcsolatban bármilyen kérdés felmerült, mindig azt válaszolta, „majd ha kineveznek, akkor megválaszolom ezeket a kérdéseket”. Hozzá kellett volna látnia a következő tanév - már részletezett - előkészítéséhez, ehelyett Ő nyugodtan pihen!

A Szülői Közösség első körben levéllel keresi meg a helyi vezetőket: levélben fordul a jegyzőhöz Dr. Csiszár Miklóshoz, aki az igazgatónőhöz hasonlóan még egy telefon visszahívásra sem méltatta a közösségünket!

Szintén levelet írunk a Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Oktatási Főosztály vezetőjének, Papp Zsoltnak, aki jelen volt a szülői fórumon, megérti a helyzetünket. Bízunk benne, hogy rajta tartja a szemét az Avasi Gimnáziumon és már most látja a hibás döntésük eredményét.

Levelet írunk továbbá Molnár Péter úrnak, az Oktatási Bizottság elnökének, akitől ismételten kérjük, hogy szakmai szempontból megalapozatlan döntésüket és a közleményében megjelent valótlan indokokat (színvonalesés, hosszútávra tervezés, új lendület, stb.) vonják vissza.

Levéllel fordulunk Dr. Kriza Ákos polgármester úrhoz. Keresse meg a valótlanságokon alapuló döntésért felelős személyeket! Vizsgáltassa ki az igazgató választást. Tűzze újra a közgyűlés napirendjére az igazgatóválasztást! Személyével és cselekedeteivel is példázza a keresztény értékrend betartását és betartatását.

Amennyiben helyi szinten nem sikerül eredményt elérnünk, az ügyet tovább visszük minden lehetséges fórumra és olyan személyhez, akitől ügyünkben segítséget remélünk! (Balog Zoltán miniszter, Hoffmann Rózsa államtitkár, Aáry- Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, Pokorni Zoltán, a FIDESZ oktatáspolitikusa, az Országgyűlés Oktatási Bizottságának elnöke, stb.). Ha szükséges, akár még Orbán Viktor miniszterelnöknek is!

Természetesen célunk elérése érdekében az országos sajtó által biztosított nyilvánosságot is felhasználjuk!

Miskolc, 2012. július 12.

Az Avasi Gimnázium

Szülői Közössége

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában