Helyi közélet

2012.07.17. 13:35

Arcok a megyéből: Bolgár Péter - Korosztálya legjobb kémikusa

Tiszaújváros - Bolgár Péter ezüstérmes lett a kazahsztáni Mengyelejev Diákolimpián.

Tiszaújváros - Bolgár Péter ezüstérmes lett a kazahsztáni Mengyelejev Diákolimpián.Bolgár Péterre már az általános iskolában nagy hatással volt a kémia világa. A tiszaújvárosi fiú élete első kémia órája – akkor ezt még nem tudta – meghatározta egész jövőjét. A közember számára talán érthetetlen módon vonzotta ez a világ: a kísérletek, a színes füstökbe burkolózó csodák. Mindent tudni akart erről a tudományról.

Azóta négy év telt el. A tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium 11. évfolyamos diákja, kémia iránti kíváncsisága, rajongása azóta sem hagyott alább. Most már a tehetség is párosult a szorgalommal. Hazánk legnevesebb középiskolásoknak szóló vetékedője az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, amelyen 11. évfolyamtól lehet indulni. Ezért Péter már tavaly, tizedikesként levizsgázott a következő évfolyam anyagából, hogy nekivághasson a megmérettetésnek. Idén tehát másodszor, még több tapasztalattal futott neki a versenynek és győzött. Korosztályában az ország legjobb kémikusa lett.

Washingtonba vágyik...

Az előzőekben leírtakat „megfejelve” Péter nemrég érkezett haza Kazahsztánból, diákolimpiai ezüstérmesként.

„A Mengyelejev Diákolimpiának nagy múltja és rangja van, idén 46. alkalommal rendezték meg, 18 ország 113 diákjának részvételével. Magyarországot először hívták meg, egy négyfős csapattal utaztunk a verseny helyszínére, a kazah fővárosba, Astanába. Kissé meglepő, és igen felemelő érzés volt, hogy mennyire megbecsülik ott ezt a versenyt, s a résztvevőit.”

„Régi vágyam, hogy eljussak a világ legnagyobb diákolimpiára, amelynek idén Washington lesz a helyszíne, 70 országból 270 diák fogja összemérni a tudását. Azt mondják, a Mengyelejev feladatai általában nehezebbek, de mégis ez a legnagyobb verseny, s én minden nap azzal a gondolattal kelek fel, hogy bárcsak ott lehetnék. Egyelőre nem engedem ennyire szabadjára a vágyaimat. A felkészítő első hetére 30 diákot hívtak be. Az ELTE tanárai képeznek minket, gyakorlatilag az egyetemi tananyag koncentrált változatát adják le és kérik számon. Nagyon kemény a tempó, a 30 főből minden évben feladják néhányan. A felkészítő második hetére már csak a legjobb 12-t hívják be, s közülük a legjobb 4 mehet Washingtonba...”

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában