Helyi közélet

2012.07.26. 16:39

Airsoft fegyver volt, nem gépkarabély

Kistokaj, Miskolc - Élethű replikával ijesztett rá a gázszerelőkre egy kistokaji férfi, kommandósok segítettek az elfogásában.

Kistokaj, Miskolc - Élethű replikával ijesztett rá a gázszerelőkre egy kistokaji férfi, kommandósok segítettek az elfogásában.Kommandósok verték fel szerdán este Kistokaj egyik legszebb, legvirágosabb utcájának csendjét. Az utca elején álló családi házat vették körül, majd az utcára parancsolták a bent lévőket.

Dr. Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője csütörtökön reggel rendőrségi közleményben tudatta az előző este történtekkel kapcsolatban, hogy a Sárospataki Rendőrkapitányságon tett feljelentést szerdán délben egy gázszerelő cég alkalmazottja, mert előző nap egy kistokaji háznál gépkarabéllyal fenyegették meg, amikor a közszolgáltató megbízásából a gázórát kívánták leszerelni. A bejelentés szerinti fenyegető elfogása érdekében megtartott akcióban a területileg illetékes Miskolci Rendőrkapitányság nyomozói mellett a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai is részt vettek, mivel „megalapozottan feltehető volt, hogy a fenyegető lőfegyvert tart magánál”. Az akció során a rendőrök egy airsoft pisztolyt és egy – a sértetti feljelentés szerinti – gépkarabélynak látszó airsoft fegyvert foglaltak le a nyomozók. Az ügyben zaklatás vétségének gyanúja miatt folytat eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság”, zárja közleményét a rendőrség.

Lichy József, a feljelentő cégének jogi képviselője nem ért egyet ezzel a minősítéssel, szerinte ügyfele alkalmazottja közfeladatot teljesített (bár a Btk. taxatív felsorolásából hiányzik a gázszerelő – a szerk.), ezért megítélése szerint a gázóráját védő férfi közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot követett el, mégpedig felfegyverkezve.

És akkor jött a TEK

A kistokaji ház udvarán műanyag motorok, kerti játékok, és rengeteg virág árulkodik róla, hogy, az itt lakók rendezett életet élnek, gyerekeket nevelnek. Senkit sem találtunk otthon, de az egyik szomszédjuktól megtudtuk, a két kisgyereket nevelő házaspár néhány éve költözött a saroktelken álló házba, de eléggé zárkózottak; csendes, rendes, dolgos embereknek ismerték meg őket. A szomszéd hölgy elmondása szerint nagyon megrettentek, amikor szerdán este vagy egy tucat rendőrségi autó érkezett, és a házat körülvették a kommandósok. Amikor az egyenruhások elfoglalták a helyüket, hangszórón utasították a házban lakókat, hogy jöjjenek elő feltartott kézzel, majd a – négy és hatéves forma – gyerekeket beültették egy kocsiba, akik ott zokogtak, hogy a rendőrök ne bántsák a testvérüket és a szüleiket. „Itt találgattunk, hogy mi történhetett”, mondta a hölgy, aki azóta már beszerezte az értesüléseket. Ezek szerint a Tigáz által megbízott szerelő be akart menni a portára, hogy leszerelje a gázórát, de a házban lakó férfi nem engedte be, majd amikor a szerelő mégis átugrotta a kerítést, és hozzálátott az óra eltávolításához, egy játékfegyverrel fenyegette meg.

„Én a család helyében elégtételt követelnék a rendőrségtől”, mondta a hölgy, aki szerint könnyen megspórolhatták volna a kommandós akció ki tudja milyen összegeket felemésztő költségeit, ha előbb tájékozódnak, ugyanis a házban élő fiatal srác közösségi oldalán több fotó is van fenn, amelyek airsoft-partin készültek, és amelyekből kiderül: pusztán műanyaggolyó kilövésére alkalmas játékfegyvertől rémült meg a gázszerelő. „A fiamnak is vannak játékpuskái – most bármikor számíthatok rá, hogy egyszer csak nálunk is megjelennek a kommandósok?”, tette hozzá a hölgy.

Száraz Gábor, a Tigáz külső kommunikációs cégének munkatársa érdeklődésünkre elmondta: a gázszerelő a Tigáz megbízásából vonult ki a kistokaji házhoz, hogy a gázórát leszerelje. A család tartozása Száraz Gábor szerint „tízezres nagyságrendű” – mi más forrásból úgy értesültünk, hogy 11 ezer forintról van szó – a ki- és bekapcsolás költsége pedig 20-30 ezer forint körül van.

Száraz Gábor elmondta még: a kollégáinak nincs szüksége rá, hogy a kerítésen másszanak át, hogy egy szolgáltatási helyet kikapcsoljanak a szolgáltatásból, mert amennyiben az ügyfél nem tesz eleget kötelezettségének, és nem engedi be a szerelőket, akkor kérhetnek végzést a helyi jegyzőtől, aminek végrehajtását a rendőrség szükség esetén elősegíti.

A kistokaji esetben sem volt ilyen, mondta Száraz Gábor, a szerelőket az ügyfél beengedte, de az óra leszerelését próbálta meg fenyegetéssel megakadályozni. Megállt a szerelők háta mögött a karabélynak látszó airsoft fegyverrel, mire az egyik mester hátranézett és megkérdezte: „Azt használni is akarja”, mire az ügyfél: „Amennyiben nem fejezi be, amit csinálnak, igen”, tette hozzá a kommunikációs szakember.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában