Helyi közélet

2012.07.25. 11:51

"50 ifjú tehetség" XXXVIII. - „Úgy jönnek a gondolatok, ahogy ők inspirálnak”

Tarcal, Miskolc - Arany István, 28 éves, tarcali tánctanár, Európa-bajnok lett Gold Dance csapattal.

Tarcal, Miskolc - Arany István, 28 éves, tarcali tánctanár, Európa-bajnok lett Gold Dance csapattal.

Hat kategóriában indultak, öt aranyérmet, egy ezüstöt és egy különdíjat hozott haza a tarcali Gold Dance tánccsapat tavaly az Országos Őszi Bajnokságról, Budapestről. Tanáruktól, Arany Istvántól tudjuk, tavaly Európa-bajnokságon is indult a tarcali Gold Dance, ott is hat kategóriában versenyeztek, mindegyikben elhozták az első díjat, sőt három különdíjjal is büszkélkedhetnek. Látványtáncról van szó, latintánc, showtánc, de indultak discotáncban is.

S hogy mi a hatalmas siker titka? Arany István nagyon szerényen megjegyzi, talán az, hogy nincs előre meghatározott koreográfia, hanem aszerint alakul, hogy a gyerekek mit hoznak ki belőle a hosszú próbafolyamat során. „Úgy jönnek a gondolatok, ahogy ők inspirálnak” – fogalmazott. Fél év, mire összeáll egy-egy műsor, mire zene, tánc és gyermek összhangba kerül.

Arany István 8 és 18 év körüli fiatalokkal foglalkozik. Nem csak Tarcalról, hanem a környező településekről is járnak hozzá a tanítványok, ő pedig dolgozik minden nap, a vasárnapot is beleértve. Ő maga egyébként Szlovákiából, Tornáról, Rozsnyó mellől származik. 14 évesen hetente háromszor órákat utazott a táncedzésekre, standard és latin táncot tanult, latin táncokból a legmagasabb kategóriában versenyzett. Páros kategóriákban, négy párja volt az évek alatt, volt köztük arab, szlovák, és magyar lány. Később muszáj volt abbahagynia a versenytáncot – nem bírta anyagilag –, de maradt a tanítás.

Magyarországra költözött, járt sokfelé, de Tarcalon ragadt, immár kilencedik éve. Nehéz volt az elején, mondja, de egyre inkább befogadták a településen. S bár albérletben lakik, egyre több időt tölt tarcali barátnőjével..


50 arc

 Sikeres fiatalokat mutatott be az Észak-Magyarország kiadványa, akik eddigi életükről és terveikről is meséltek a lap munkatársainak. Ez a portré ennek a sorozatnak a része.


Borsod-Abaúj-Zemplén – Tavaly ilyentájt indította útjára lapunk, az Észak-Magyarország egyedülálló kezdeményezését, hogy megyénk 35 évesnél fiatalabb tehetségeit külön kiadványban mutassa be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában