Helyi közélet

2012.07.26. 11:28

"50 ifjú tehetség" XXXIX. - Abból él, amit szeret

Kazincbarcika, Miskolc - Bánki Ákos, 30 éves, Barcsay- és Mazsa­roff-díjas festőművész, doktori iskolás.

Kazincbarcika, Miskolc - Bánki Ákos, 30 éves, Barcsay- és Mazsa­roff-díjas festőművész, doktori iskolás.

Bánki Ákos fiatal festőművész nyerte el a 2012-es Mazsaroff-díjat, melyet a XXI. Téli Tárlat megnyitóján vehetett át januárban. Ezt az elismerést minden évben egy miskolci vagy Miskolchoz kötődő művész kaphatja meg. Bánki Ákos azt mondja, nagy megtiszteltetés számára, hogy a zsűri rá szavazott, és bár Budapesten él, de sok-sok szál köti Miskolchoz.

Ha a galériában csoportos kiállítást rendeznek, arra mindig szívesen hoz egy-egy alkotást, vagy ha más kiállításra hívják, arra is szívesen jön. A művész Kazincbarcikán született és töltötte gyermekkorát, de a középiskolát Miskolcon végezte. Az Avasi, majd a Zrínyi Ilona Gimnázium rajz tagozatára járt. A Képzőművészeti Egyetemre elsőre felvették, ma pedig a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának doktori iskolájába jár, ahol lassan túl van az első éven.

Művészi pályájában az hozott fordulatot, amikor megismerkedett a MissionArt Galéria társtulajdonosával, Kishonthy Zsolttal. Ettől kezdve rendszeresen vitte alkotásaik kiállításokra, művésztelepek résztvevője volt, és egyik szervezője a Miskolci Montmarte Művészeti Fesztiválnak. Ebben az évben pedig a Miskolci Galériában láthattuk festményeit a Seres Lászlóval közös kiállításon.

„Festményeim nonfiguratív alkotások, stílusukat úgy határoznám meg, hogy absztrakt expresszionista képek – mondja a művész. – A világ dolgait figyelve engem is, mint minden embert, sok hatás ér, számos problémát látok, de a képeimen természetese ezek nem konkrétan, hanem a lelki állapotom folyamataként jelennek meg.”

Bánki Ákos abból él, amit szeret. Galériákat alapít, és más galériákkal, művészeti, lapokkal dolgozik együtt. Van, hogy színházaknak készít látványtervet vagy éppen kiállítást rendez. Most azonban új feladatok várnak rá, a közelmúltban elnyert ösztöndíj segítségével Németországban, az egyik művészeti egyetemen folytat majd tanulmányokat.


50 arc

 Sikeres fiatalokat mutatott be az Észak-Magyarország kiadványa, akik eddigi életükről és terveikről is meséltek a lap munkatársainak. Ez a portré ennek a sorozatnak a része.

Borsod-Abaúj-Zemplén – Tavaly ilyentájt indította útjára lapunk, az Észak-Magyarország egyedülálló kezdeményezését, hogy megyénk 35 évesnél fiatalabb tehetségeit külön kiadványban mutassa be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában