Helyi közélet

2012.07.23. 11:37

"50 ifjú tehetség" XXXIII. - A kémia tárgy áll hozzá a legeslegközelebb

Miskolc, Hollóháza - Broda Balázs, 19 éves, három tantárgyból is benne van az országos TOP 10-ben.

Miskolc, Hollóháza - Broda Balázs, 19 éves, három tantárgyból is benne van az országos TOP 10-ben.

Matekból, fizikából és kémiából is az első tíz között végzett az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) Broda Balázs, aki a Földes Ferenc Gimnázium végzős diákja.

Broda Balázs szülei mindketten vegyészmérnökök, így adott volt az érdeklődési kör. Hollóházán végezte az általános iskolát, innen került a Földesbe, az Arany János Tehetséggondozó Program diákjaként. A matematika, a fizika, a kémia egyaránt érdekelte már az általánosban, ott kapott rá a versenyek ízére, hangulatára is. Sok-sok helyi megmérettetésen indult, ezt később a Földesben folytatta. Kérdezzük, összeszámolta-e, hogy hány versenyen vett részt, megjegyzi, sosem számolta. – Négy A4-es oldalt írtam egyszer tele, amikor próbáltam összegyűjteni – válaszolja mégis – csak az oklevelekből kötetnyi gyűlt össze.

Az OKTV-n már az előző évben is indult, de a mostani eredményei a legjobbak: matekból második lett, fizikából ötödik, kémiából a 7. helyen végzett. (Egyik tanárnője beszélgetésünkkor megjegyzi, ötven évente egyszer születik ilyen diák...) Balázs elárulja, a három tantárgy közül a kémia áll hozzá a legközelebb. Természetesen a kémiához kötődően tanul tovább, az ELTE kémia szakán, vegyésznek készül. Gondolkodott a matematikán is, de aztán azért döntött a kémia mellett, mert úgy érzi, vegyészként jobban el lehet helyezkedni.

Kérdezzük, mire futja még mindezen túl a szabadidejében. Meglep minket a válasz: focizik az iskola csapatában, és pingpongozni is szeret, mindemellett a kézműves dolgok is érdeklik, farag és fest. Fontos szerep jut életében a barátnőjének is, akivel igyekszik minél több időt eltölteni.


50 arc 

 Sikeres fiatalokat mutatott be az Észak-Magyarország kiadványa, akik eddigi életükről és terveikről is meséltek a lap munkatársainak. Ez a portré ennek a sorozatnak a része.


Borsod-Abaúj-Zemplén – Tavaly ilyentájt indította útjára lapunk, az Észak-Magyarország egyedülálló kezdeményezését, hogy megyénk 35 évesnél fiatalabb tehetségeit külön kiadványban mutassa be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában