Helyi közélet

2012.06.10. 10:56

Több rendőrőrs, több "káembés"

Borsod-Abaúj-Zemplén - A megyénkben élők szubjektív biztonságérzetének további javítását is fontos feladatnak tartja a megyei rendőrfőkapitány.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A megyénkben élők szubjektív biztonságérzetének további javítását is fontos feladatnak tartja a megyei rendőrfőkapitány.Megyénkben jól halad a körzeti megbízotti hálózat bővítése és a rendőrőrsprogram, amit a bűnügyi statisztikák is alátámasztanak - állapította meg a megyei közgyűlés legutóbbi ülésére készített megyei főkapitányi beszámoló. Dr. Vereckei Csaba dandártábornok beszámolójában leírta, hogy a megye településeit a főkapitányság mellett 10 rendőrkapitányság és 25 rendőrőrs állománya ellenőrzi. "A közterületi szolgálatot ellátók létszáma - az üres státuszok feltöltésével, illetve az elmúlt időszak fokozott ellenőrzéseinek köszönhetően az megyébe érkezett rendőri erők bevonásával - jelentősen nőtt.

A rendőri munkában jelentő szerepet kapott, hogy olyan tevékenységet végezzenek, amely leginkább javítja a lakosság szubjektív biztonságérzetét; és és előtérbe helyeződtek a prevenciós rendőri intézkedések. Az Országos Rendőrfőkapitányság segítségével folyamatosak például a fokozott rendőri ellenőrzések az ózdi kistérségben, Miskolc Lyukóvölgy városrészében. Ezeket a területeket a főkapitányság továbbra is kiemelten kezeli.

Folyamatos jelenlét a cél

A közrendvédelmi szolgálati ág legfontosabb célkitűzése a folyamatos közterületi rendőri jelenlét, illetve – a társadalom folyamatos elvárásának megfelelve – az állampolgári bejelentésekre történő gyors és hatékony reagálás biztosítása, a közterületen elkövetett bűncselekmények megelőzése, elkövetőinek elfogása volt.

"Az előző évhez képest további bővítettük tavaly a körzeti megbízotti státuszok számát - fogalmazott dr. Vereckei Csaba megyei főkapitány -, amely jelenleg 257 fő. A rendszeresített létszámból – 7 kivételével – mindegyik kinevezéssel, vagy megbízással betöltött. A megyénkben lévő 358 település – az elvárásnak megfelelően – körzeti megbízottal teljes mértékben lefedett." A körzeti megbízottak csoportokba szervezetten látnak el szolgálatot, ezáltal illetékességi területünkön vannak olyan körzeti megbízottak, akikhez kettő, vagy több község is tartozik. Nem ritka az olyan település sem, amely több körzeti megbízottal van lefedve. A kialakított csoportokon belül dolgozó körzeti megbízottak szolgálattervezése úgy történik, hogy egymás területét képesek közös ellenőrzésekkel megerősíteni, ezáltal a körzetekben található településeken a közbiztonsági és bűnmegelőzési ellenőrzéseket nagyobb rendőri létszámmal hajtják végre.

Együttműködés az önkormányzatokkal

"Tavaly további 10 körzeti megbízotti irodát adtunk át, ezzel az irodák száma 57-re emelkedett, melyek túlnyomó része önkormányzati tulajdonban van. A körzeti megbízotti irodával nem rendelkező településeken a lakossággal való kapcsolattartás, illetve a fogadóórák megtartása az önkormányzat által rendelkezésünkre bocsátott helyiségben, vagy egyéb helyen történi" - tudtuk meg a megyei főkapitánytól. ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában