Helyi közélet

2012.06.08. 21:32

Selyemréti strand: felbontották a szerződést

Miskolc - A kivitelező szerint mondvacsináltak a város indokai, a holding a jövő héten nyilatkozik, hogyan tovább.

Miskolc - A kivitelező szerint mondvacsináltak a város indokai, a holding a jövő héten nyilatkozik, hogyan tovább.Felbontotta a Selyemréti Strandfürdő építésére kötött szerződését a Hajdú-Ép Kft.-vel a Miskolci Turisztikai Kft., tudatta péntek délutáni közleményében a Miskolc Holding Zrt. A döntést nem indokolta a társaság. Mindössze annyit ír, hogy „a cég a város érdekeit veszélyeztetve nem tartotta be a vele kötött szerződés rendelkezéseit. Miskolc nem engedheti meg, hogy olyan strandja épüljön, amely nem megfelelő minőségű, s amelynél a támogatási összeg lehívása is veszélybe kerülhet a kivitelező magatartása miatt.” A holding közleménye szerint a Hajdú-Ép kft. megszegte a turisztikai kft.-vel kötött szerződést, ezt a kivitelezés alapdokumentumai is alátámasztják. Magatartása a nyertes pályázat elszámolását és a város részére a pályázati támogatás kifizetését is veszélyezteti.

Kérdésünkre, amelyben a konkrét okokat firtattuk, csak annyit válaszolt Pásztor Imre kommunikációs vezető, hogy a jövő hét elején tájékoztatnak.

A nyáron fürödhetnénk

A Selyemréti fürdőre már egy „jó ideje rájár a rúd”. A beruházás még az előző városvezetés ideje alatt megakadt, a közbszerzéssel adódtak problémák. Az új városvezetés magával a projekt tartalmával sem volt elégedett, átterveztette a korábbi terveket. A Miskolci Turisztikai Kft. 2010. októberében kötött az immár harmadik közbeszerzési eljárás lefolytatását követően vállalkozási szerződést a debreceni székhelyű Hajdú-Ép Kft-vel. A cég a tervek szerint 270 napon belül készült volna el a munkálatokkal, azaz idén nyáron kellett volna a fürdőt átadnia. Hogy mi lesz a város lépése a történtek után? A további döntésekről és a döntés következményeiről is a jövő héten nyilatkozik a holding, tudtuk meg Pásztor Imrétől.

Kerestük a debreceni Hajdú-Ép Kft.-t, a cég nem ismeretlen a miskolciaknak, hiszen az egyetem melletti városi uszodát is ők építették. Tutor Lóránt Tibor, a cég ügyvezetője lapunknak elmondta, a sajtóval egy időben értesültek a szerződés felbontásáról. Meglepte őket a hír, mert nem volt előjele a történteknek, a munkanaplóban semmiféle kifogást nem vezettek be. Kérdeztük, mivel indokolta a miskolci cég a döntést.

Más anyagot használtak

Két dologra hivatkoztak, válaszolta. Egyrészt arra, hogy a medencét burkoló ragasztóanyagként nem a tervekben szereplő anyagot használták, hanem egy másikat. A Hajdú-Ép ügyvezetője szerint ez mondvacsinált indok, mert egyenértékű minőségű ragasztókról van szó, ezt a tervezővel jóváhagyatták, erről a levélváltásuk is megvan. A másik ügy a csempeburkolattal van összefüggésben. Itt is – versenyeztetés után – az eredeti tervtől eltérően egy másik, de ugyanolyan minőségű burkolatot választottak, ezt is hasonlóképp jóváhagyatták a tervezővel. Tutor Lóránt Tibor szerint ezt a NORDA is jóváhagyná, ám hozzájuk nem adták be a cserét véleményezésre.

– A munkanaplóban semmilyen bejegyzés nem szerepel, hogy minőségi kifogása lett volna a megbízóknak – mondta az ügyvezető. – Az tény, két napja kérték, álljunk le az építkezéssel, mi azt mondtuk, szorít a határidő, ezért nem tettük. Ezek után minden további egyeztetés helyett kaptuk a hírt, felbontják a szerződést. Rendkívül meglepődtünk.

Kérdeztük, milyen lépéseket tervez. Az ügyvezető úgy válaszolt, még bízik a megegyezésben, mert ha ez nem történik meg, két évig biztos, hogy nem épül tovább a fürdő.

– Nem célom, hogy rossz viszonyba kerüljek a várossal, de a saját érdekem védelmében mindent elkövetek – jegyezte meg a Hajdú-Ép kft. ügyvezetője.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában