Helyi közélet

2012.06.26. 15:55

Patak perben az E-Starral

Sárospatak - A sárospataki önkormányzat vitatja a céggel szembeni tartozásának mértékét.

Sárospatak - A sárospataki önkormányzat vitatja a céggel szembeni tartozásának mértékét.A sárospataki önkormányzat is vitatja az E-Starral szembeni tartozásának mértékét – közölte Aros János, Sárospatak polgármestere kedden. A város vezetője arra reagált, hogy a főként energiahatékonysággal foglalkozó cég a napokban kibocsátott nyilatkozataiban többször is szerepelt Sárospatak, mint a társaság egyik adósa.

Drágább lett

– Önkormányzatunk 2007-ben kötött szerződést a cég jogelődjével, az RFV Nyrt-vel a helyi közétkeztetés, az intézményi hőszolgáltatás, a távhőszolgáltatás, valamint a közvilágítás működtetésére – mondta Aros János. – A tőzsdén is jegyzett társaság azzal kecsegtette az önkormányzatot, hogy az általuk végrehajtandó 500 millió forintos, energiahatékonyságot eredményező beruházás eredményeként a munkálatok költsége a megtakarításból rövid időn belül megtérül, a működtetés pedig az önkormányzatnak is megtakarítást eredményez. Ezzel szemben a szolgáltatások nemhogy olcsóbbak, hanem jóval drágábbak lettek mint azelőtt. Az elmúlt öt év alatt például csak szolgáltatási díjra egymilliárd forintot fizetett ki az önkormányzat. Azt azonban, hogy mit is takar ez a fogalom, máig nem kaptunk kielégítő választ. A vitatott tartozás jelentős részét is ez teszi ki, a hődíjat, vagyis az elfogyasztott gáz ellenértékét ugyanis rendszeresen fizeti az önkormányzat.

Perelnek

Aros János elmondta: látva azt, hogy a költségek jelentősen megnövekedtek az új rendszerben, a sárospataki önkormányzat először a közétkeztetést vásárolta ki a közös cégből még 2009-ben, a közvilágítási szerződést pedig idén bontották fel. A hő- és távhőszolgáltatás esetében pedig a szerződések átstrukturálása zajlik. Ezt a szolgáltatást egy közösen létrehozott társaság, a Patakhő Kft. végzi, amelynek előző évi mérlegét a sárospataki képviselő testület nem fogadta el, mivel a 2011-re tervezett fejlesztési beruházások elmaradását nem tudták indokolni – fűzte hozzá a polgármester. A társaság ráadásul hónapok óta olyan intézmény után is az önkormányzat nevére állít ki számlát, amelynek időközben változott a fenntartója. Aros János – mint elmondta – továbbra is fenntartja azt az állítását, hogy a szerződés hosszú távú fenntartása a jelenlegi feltételekkel az önkormányzat érdekeivel ellentétes. A beruházási érték és a szerződésben szereplő visszavásárlási érték különbözete miatti feltűnő értékaránytalanság okán a képviselő-testület már korábban bírósághoz fordult.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában