Helyi közélet

2012.06.11. 19:50

Operafesztivál - Utcatánc (a Forinton), A „Forint” előtt

Miskolc - Az Operafesztiválnak mára elmaradhatatlan része lett az utcatánc. Visszaköszön-e A „Forint”-ban?

Miskolc - Az Operafesztiválnak mára elmaradhatatlan része lett az utcatánc. Visszaköszön-e A „Forint”-ban?A „Forint” a Miskolci Nemzeti Színház Csarnok-beli táncszínházi előadása a következő évadban. A Forint (a miskolciak által így nevezett főutcaszakasz) egy pontja a helyszíne a Miskolci Nemzeti Színház táncosai által bemutatott, operafesztiváli kísérő programnak, az utcatáncnak is. Vajon viszontlátjuk-e majd egyikben a másikat?

Kozma Attila, mindkét produkció koreográfusa tiltakozik:

- Az utcatánc Puccini egy-egy operájáról szól. Semmi köze egyiknek a másikhoz. A „Forint” dokumentarista, szociografikus táncjáték , azt mutatja be, hogyan él a miskolci utca embere, mi történik az utcán.

Kicsit kardoskodunk: ha az utcatánc is része az utcának, az utca életének, akkor akár megjelenhetne a róla szóló új alkotásban, mint dokumentarista részlet… Kozma Attila ellent mond:

- Lehet, hogy ön szerint igen, szerintem viszont nem.

Más vizekre evezünk hát, így megtudjuk: a miskolciak szeretik az utcatáncot; eddig is szerették, de most – amin maguk a művészek is csodálkoznak - , még inkább. Ezt abból szűrik le, hogy míg korábban „csak” megtapsolták őket, most olykor kétszer-háromszor is visszatapsolják őket.

- A táncosok is élvezik ezt a feladatot. Nagyszerű játék, ennyire közel táncolni a nézőkhöz. Jó rutinmérce is egyben: hiszen közelről látják őket, a reakcióikat,így pontosabban kell dolgozniuk – fejti ki Kozma Attila, aki szeptembertől a tánctagozat új vezetője is egyben. S hogy érezhető az enyhülés a hangján, még megkockáztatjuk: mondana-e bővebbet a jövő évad említett táncjátékáról. De nem. Viszont nem sértődik meg amiatt, hogy feltételezzük: esetleg még túl képlékeny is az elgondolás.

- Most június van, s a bemutatót decemberre tervezzük. A dramaturgom még javában dolgozik rajta, a filmesemet most készülök felkérni arra, hogy forgassunk egy filmet a Forint mindennapjairól, amit majd felhasználhatunk a táncjáték során.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában