Helyi közélet

2012.06.25. 11:42

Nyár, fürdőzés, tragédiák - megelőzés, ellenőrzés

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye területén jelentős számban találhatóak kavicsbánya tavak, víztározók, valamint négy nagyobb folyó is átszeli a területet, így a Tisza, a Bodrog, a Sajó és a Hernád. Az idei nyári időszakban már kétszer is történt vízbefulladásos baleset megyénk területén, mindkettő szabadvízen.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye területén jelentős számban találhatóak kavicsbánya tavak, víztározók, valamint négy nagyobb folyó is átszeli a területet, így a Tisza, a Bodrog, a Sajó és a Hernád. Az idei nyári időszakban már kétszer is történt vízbefulladásos baleset megyénk területén, mindkettő szabadvízen. A tapasztalatok szerint ezen tragédiák elsődleges okai, hogy a vízen tartózkodók nincsenek tisztában az adott folyó-vagy állóvíz veszélyeivel, illetve nem ismerik a fürdőzés alapvető szabályait.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt hét végén a Miskolc környéki kavicsbánya tavak körzetében vízirendészeti ellenőrzéseket tartott, melynek a szabadidejüket a vízparton tartózkodók biztonságának növelése érdekében a vízen közlekedők, továbbá a horgászat, halászat ellenőrzése volt az elsődleges feladata.

Az akció során a rendőrök több, mint 200 főt ellenőriztek a szabadvizek környékén. Ennek során 5 helyszínbírságot szabtak ki, figyelmeztetést 15 esetben alkalmaztak.

A szervezett fokozott ellenőrzésben részt vett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Mélységi Ellenőrzési Szolgálat, a Közlekedésrendészeti Osztály, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság, a Miskolci Rendőrkapitányság, valamint a Tokaji Vizirendészeti Rendőrörs állománya.

Információs háttér:

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye szabadvízein több helyen üzemeltetnek kompot, illetve bányászati tevékenység céljából úszóműveket. Az elmúlt években több jelzés érkezett a kisebb-nagyobb tavakról az illegálisan jetsky-zők miatt, akik a jelenlegi szabályozás alapján csak az Nemzeti Közlekedési Hatóság (továbbiakban: NKH) által kijelölt zárt vízi pályán közlekedhetnek. Jelenleg megyénk területén csak Onga település határában lévő egyik tó rendelkezik ilyen engedéllyel. Megyénk területén számtalan kisebb-nagyobb horgász, halász szövetség működik. A területileg illetékes kapitányságokkal folyamatosan hajtanak végre ellenőrzéseket, az illegális horgászat és halászat visszaszorítása érdekében. Ezen a területen a legtöbb gondot az orvhorgászat, orvhalászat jelenti ezeken a területen, az elkövetők a hatóságokat kijátszva próbálnak meg nagymennyiségű halat eltulajdonítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában