Helyi közélet

2012.06.07. 10:41

Nem bánya, csak halastó épülne Teresztenyére?

Teresztenye, Szőlősardó - Lesz bánya Teresztenyén, vagy sem? A helyiek nem szeretnék, a vállalkozó azt mondja, ő fejleszteni akar.

Teresztenye, Szőlősardó - Lesz bánya Teresztenyén, vagy sem? A helyiek nem szeretnék, a vállalkozó azt mondja, ő fejleszteni akar.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén, egészen pontosan Teresztenye és Szőlősardó között, bányát nyitna egy vállalkozó. A helyiek főleg falusi turizmusból élnek, így félnek, mi lesz, ha megnyílik a bánya, ki akar majd náluk nyaralni. Erről írt a Magyar Hírlap, és arról, hogy a bányanyitásról nem is tájékoztatták az ott élőket.

A vállalkozó Rónai Kálmán, az Aranyboksa Kft. ügyvezetője, aki lapunknak határozottan cáfolta a bányanyitás tényét. Mint mondta: "Négy éve vásároltam meg a területet, azzal a céllal, hogy vendégházat építek oda. Miskolctapolcán is üzemeltetek egyet. Ehhez szeretnék kialakíttatni egy halastavat. A föld alatt azonban szén van, a tóépítés előtt ezt ki kell bányászni. De - egy különleges technikával - ezt ott helyben felhasználnánk. Nem szállíttatnám sehova, hiszen az útviszonyok nem is alkalmasak erre." Hangsúlyozta: "Eszem ágában sincs bányát nyitni, a cégemnek nem is ez a profilja."

Ennek ellenére tavaly született egy kérelem, amelyet az Aranyboksa Kft. adott be, a zöldhatósághoz a következő ügytárggyal: "Lakossági igényeket kielégítő szén biztosítása kb. 20 évig tartó termelés révén egy kb. 24 ha nagyságú lignitbánya (Teresztenye 019 hrsz, Szőlősardó 05/9 hrsz.) leművelésével. Várható kitermelési kapacitás 50 000 tonna/év." Erről is kérdeztük az ügyvezetőt. "Nincs ekkora területem, csupán 10 hektár, a cég, amit megbíztam elvégeztette a vizsgálatot nagyobb részen. Ismétlem, nem akarok bányászni a területen" volt a válasz.

A helyiek mégis tartanak a bányanyitástól, és ahogy Brogli Attilától, Teresztenye első emberétől megtudtuk, folyamatos kísérletek vannak - 2004-óta - bányanyitásra. Milyen hatással lenne ez a település turizmusára? "Nem tudom, ez a terület a településen kívül van, 1,5-2 kilométerre" - válaszolta.

Mivel a terület Teresztenye és Szőlősardó között van, ezért Holló Istvánt is megkérdeztük, aki Szőlősardó vezetője. "Én csak a hírekből hallottam a bányanyitásról, engem nem kerestek meg az ügyben, engedélyt nem kértek az önkormányzattól. Korábban is volt már ilyen irányú kísérlet, de akkor a nemzeti park nem adott engedélyt a bányászatra" - mondta. Hozzátette: "Munkahely szempontjából jó lenne, de környezetvédelmi szempontból nem ragaszkodnánk hozzá" - fogalmazott.

Az Aggteleki Nemzeti Parkot is megkerestük, ők csütörtökre ígértek választ azon kérdéseinkre: tudnak-e a bányanyitásról, engedélyezik-e. Illetve a zöldhatóságot is megkerestük, mivel hozzájuk érkezett a kérelem, ők végezték hatástanulmányt.

Csütörtökre ígértek választ.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában