Helyi közélet

2012.06.24. 11:37

Nem adják fel: újabb programot indítottak

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az önsegítésre nevelés a célja a Nem Adom Fel Alapítvány újabb, megyénkbeli akciósorozatának.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az önsegítésre nevelés a célja a Nem Adom Fel Alapítvány újabb, megyénkbeli akciósorozatának.Olvasóink előtt nem ismeretlen a szendrőládi „Nemadomfel Ház” neve, amelyet egy budapesti alapítvány hozott létre halmozottan hátrányos gyermekek, s rajtuk keresztül családjaik felzárkóztatására, hiszen többször is beszámoltunk róluk, s „lakói” lapunk Segítő akciójának is részesei voltak. A Nem Adom Fel Alapítvány vezetője, Dely Géza most arról tájékoztatott: egy uniós pályázatnak köszönhetően, a Szeretet a Válasz Egyesülettel közösen 50 millió forint áll rendelkezésükre arra, hogy hat borsodi, közelebbről Edelény kistérségéhez tartozó településen folytassák a hátrányos helyzetű családok integrációját, két éven át.

Voltaképp 3 nagy egységből épül fel a programjuk. Az első a közösségek aktivizálása, velük közösen egynapos főzős-szórakozós programokat szerveznek, amelyen részt vesz egy Budapestről érkező 60 fős csoport is, amely résztvevőinek 60-70 százaléka sérült fiatal. Az alapítvány vezetőjének elgondolása és eddigi gyakorlat szerint ugyanis ezen emberek életigenlése új energiákat mozgósít a hátrányos helyzetű, de egészséges emberekben. („Még a legrászorultabbak is úgy nyilatkoznak általában, hogy rosszul élek ugyan, de nem cserélnék velük, s lám, ők sem hagyják el magukat, sőt vidámak és elégedettek.”) A projekt második egységét olyan havonkénti, hétvégi, kiscsoportos találkozások jelentik majd, amelyek keretében már az önsegítésre aktivizálják a közösségeket, más-más - a felnőtteket célzó - témakörökben, mint a gyermeknevelés, az életvezetés, a foglalkoztatás, a sportolás, a régi mesterségek felelevenítése, a növénytermesztés.

Fontos, hogy nem elméleti szakembereket kérnek fel témavezetőnek, hanem olyan „közembereket”, akik saját sikeres gyakorlati tapasztalataikat adják át. A harmadik nagy egységet a szendrőládi „Nemadomfel Ház” mintájára egy újabb egység létrehozása jelenti a térségben, ennek alapját már meg is teremtették. E hétvégén szombaton Színben, vasárnap Tornanádaskán rendeztek különleges, felzárkóztató falunapot.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában