Helyi közélet

2012.06.14. 11:35

MSZP: nem államosítás, állami szerepvállalás

Miskolc - Megyei önkormányzatok oktatási intézmények nélkül – kinek jobb így?

Miskolc - Megyei önkormányzatok oktatási intézmények nélkül – kinek jobb így?Ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Lukács András, a megyei közgyűlés szocialista frakcióvezetője. "2010 kora tavaszán a mostani kormánytól olyanokat hallottunk, hogyan lehet megmenteni az oktatásügyet, és jól fizetett pedagógusokat vizionáltak. Ehhez képest még abban az évben hoztak egy törvényt, amely megkönnyítette az iskolák egyházi kézbe adását. Ezek után az Alaptörvényből eltűnt néhány, az oktatás területére vonatkozó garanciális elem. A 2012-es költségvetésben pedig azzal szembesülhettek az intézményvezetők, hogy a korábban megígért normatívaemelés helyett csökkenés, vagy legalábbis szintentartás következett be” – ismertette a frakcióvezető. Arról is beszélt, hogy tavaly októberben titkos megállapodás született arra vonatkozóan, hogy valamennyi egészségügyi, szociális, oktatási intézmény – konszolidációra hivatkozva – a megyéktől az állam kezébe kerüljön. „Korábban 18 oktatási intézménye volt a megyének, 2011. őszére 7 maradt. Az volt az elsődleges információ, ez semmilyen elbocsátással nem jár, ehhez képest 67 pedagógusi, és 161 egyéb munkakör szűnt meg” – tudtuk meg.

Lukács András szerint az oktatás ma már nem pénz, hanem hatalmi kérdés. „A köznevelési törvényből körvonalazódik, hogy az állam kívánja eldönteni, ki jusson el a szakképzésig, ki az egyetemig. Az új oktatási törvény nem csökkenti a gyermekek közti különbséget, hanem továbbnöveli” – vélekedett.

Az MSZP mit tett volna másképp az átalakításoknál? „Mi nem az államosítást, hanem a nagyobb állami szerepvállalást támogattuk volna. Ez a minőségi szinteket korrigálta, ellensúlyozta volna” – válaszolta.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában