Helyi közélet

2012.06.05. 16:38

Könyvhét 2012 - A webesek már a könyvtárban vannak

Miskolc - Egyre népszerűbbek a könyvtárlátogatók között az online-szolgáltatások.

Miskolc - Egyre népszerűbbek a könyvtárlátogatók között az online-szolgáltatások.

A tizedes és a többiek című filmben Sinkovits Imre szájából hangzott el az azóta már szállóigévé vált mondás, miszerint „Az oroszok már a spájzban vannak!”. Nagyjából ugyanez igaz a könyvtárra is, hiszen ahogy azt Bokrosné Stramszki Piroskától, a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár megbízott vezetőjétől megtudtuk, az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyer az intézményben az online-szolgáltatások száma.

Több a gyerek

Mindez abból derült ki, hogy a könyvtárlátogatók olvasási szokásaira voltunk kíváncsiak, illetve arra, mennyiben változott az utóbbi időben a könyvtár látogatóinak összetétele.

– Az elmúlt időszakban nagyon nagy figyelmet fordítottunk a gyerekek megszólítására – mondta Bokrosné Stramszki Piroska. – Számtalan programot szerveztünk gyerekeknek, nagyon sok iskolai csoportot fogadtunk, ami meg is látszott abban, hogy a korábbi évekhez képest megnőtt a beiratkozott gyerekek száma. A középiskolás és a fiatal felnőtt létszámunk nagyjából változatlan. Ebben a korosztályban viszont jelentősen megerősödött az online-részvétel. Nagyon sokan veszik igénybe az interneten elérhető szolgáltatásainkat. Ezek közé tartoznak azok a digitális dokumentumok, amelyek nem esnek szerzői jogi védelem alá, de nagyon sokan élnek azzal a lehetőséggel, hogy a könyvhosszabbítások vagy a könyvelőjegyzések miatt nem jönnek be a könyvtárba, hanem ezeket az interneten keresztül intézik.

Wi-fi a könyvtárban

Bokrosné Stramszki Piroska még elmondta, a jövőben igyekeznek bővíteni ezeket a szolgáltatásokat, de vannak olyan egyéb lehetőségek, amelyeket már most is ki lehet használni.

– Ma már a wi-fi rendszernek köszönhetően bárki a saját laptopján is böngészhet a könyvtárunkban. Természetesen ez a szolgáltatás inkább a tanulást segíti, hiszen tapasztalataink szerint a szépirodalmat még mindig inkább szeretik kézbe venni és hazavinni a látogatóink – tette hozzá a megyei könyvtár megbízott vezetője.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában