Helyi közélet

2012.06.21. 17:19

Kánikula - Ha valaki rosszul lesz, elájul

Miskolc - A kánikula sok embert megvisel, aminek következménye lehet a rosszullét.

Miskolc - A kánikula sok embert megvisel, aminek következménye lehet a rosszullét.Csütörtök reggel a Búza téri piacon egy idős asszony rosszul lett. Többen is a segítségére siettek, de még nézni is rossz volt, amint a sok jóakaró rosszat tesz vele: körülállták, s ülő helyzetben egyszerre többen is a nyakát maszírozták. Mentőt is hívtak, s már hallani lehetett a szirána hangját, ezért remélhetőleg nem lett túl nagy kára betegnek a rosszul sikerült segélynyújtásból.

Talán nem árt tisztázni: mit tegyünk hasonló esetben, hogy valódi segítséget nyújthassunk?

A köznyelvben ájulásnak nevezett rosszullét egy Rövid ideig tartó perifériás vérkeringésizavar, mely döntően az agyat érinti. Lefolyását tekintve az eszméletvesztés felé halad, de azt nem feltétlenül éri el. Az esetek nagy többségében, ha a beteg lefekszik, vagy lefektetik, akkor az eszméletvesztés elmarad, vagy csak néhány másodpercig tart. A hazai szóhasználatban egy „jóindulatú”, akár önmagát gyógyítani képes, egyszerű beavatkozással rendezhető állapotrosszabbodást jelent. A jóindulatúságnak viszont fontos feltétele a vizszintes testhelyzetbe kerülés, melynek köszönhetően azonnal és lényegesen javul az agy vérellátása - tisztáztuk Szalontai László mentőtiszttel.

ÉM-SzK


Mitől van, s mit tegyünk

Ájulást okozhat: tartós egy helyben állás, folyadékbevitel hiánya, nagyon meleg, zsúfolt térben való tartózkodás, kimerültség, akut pszichés megrázkódtatás, ijedtség, hirtelen felállás, fekvésből felülés, undort keltő szag vagy látvány, melyek rendeszerint „banálisak”, ezért az ilyenek gyorsan rendeződő eszméletzavarokat „banális ájulásnak” is szokás nevezni. 

Az ájulás tünetei: gyengeség, sápadtság, „elsötétül a világ”, szédülés, émelygés, hányinger, asztalra, földre zuhanás.

Az eszméletvesztésnek számtalan oka lehet: keringési rendszer betegsége (vérnyomás-csökkenés, ritmuszavar), anyagcsere probléma (vércukorszint-csökkenés), traumás sérülések (belső vérzés) vagy valamilyen idegrendszeri betegség, mérgezések stb. A rövid tartalmú eszméletzavarok háromnegyedét az ájulások képezik. A laikus elsősegélynyújtónak nem feladata a diagnózis felállítása, mert ehhez nincs kellő ismerete, s nem állnak rendelkezésére megfelelő vizsgálati lehetőségek. Nem a pontos kiváltó ok, hanem az állapot szerint kell a megfelelő beavatkozásokat elvégeznie.

Ájult sérült ellátása: ha környezetünkben valaki ájulásra jellemző tünetekre panaszkodik, tanácsoljuk számára, hogy feküdjön le, alakítsuk ki ennek lehetőségét, és lábait emeljük meg, ezáltal serkentve az agy vérellátását. Ájulás esetén a megfelelő elhelyezés eredményeképpen a beteg állapota javul, majd rendeződik.

Hiba: az ilyen beteget ülve tartani, ekkor ugyanis nincs esély arra, hogy az agyi vérellátást javuljon.

Fontos tudnivaló: több súlyos betegség is kezdődhet ájulás formájában, illetve lehet ájulás az első szembeötlő tünete (pl. infarktus, agyvérzés, szívritmuszavar, nagy folyadékvesztés, sokk...). Amennyiben megfelelő ellátás ellenére nem javul az ájultnak tekintett beteg állapota, az mindig szakellátást igényel: hívjunk mentőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában