Helyi közélet

2012.06.11. 16:03

II. Anyanyelvi Juniális - Kicsit önállóan, kicsit beolvadva

Sátoraljaújhely-Széphalom - II. Anyanyelvi Juniális a Magyar Nyelv Múzeumában a Múzeumok Éjszakájában és a vadételfőző versenyben.

Sátoraljaújhely-Széphalom - II. Anyanyelvi Juniális a Magyar Nyelv Múzeumában a Múzeumok Éjszakájában és a vadételfőző versenyben.A széphalmi magyar Nyelv Múzeuma idén is megrendezi a tavaly elindított anyanyelvi juniálisát. A második rendezvényt három naposra tervezik, amelynek keretében kapcsolódnak a tanévzáráshoz, a Múzeumok Éjszakájához és egy kicsit a X. Nemzetközi Vadételfőző versenyhez is.

Nyelvi találkozó

– A II. Anyanyelvi Juniális egy országos anyanyelvi találkozó, amelynek programjaival elsősorban a diákokat igyekezzük megcélozni az általános iskolától az egyetemekkel bezárólag, de természetesen mindenkit szeretettel várunk, akit érdekel a magyar nyelv jelene és jövője – mondta lapunknak Nyíri Péter irodalomtörténész, a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumának igazgatóhelyettese. – A programok pénteken délután kezdődnek egy iskolazáró vetélkedővel és egy anyanyelvi licitjátékkal, majd a napot a Széphalmi Szeptember színjátszó kör zárja egy előadással.

A szombati nap délelőtti programja a múzeum szomszédságában zajló vadételfőző versenyhez kapcsolódik. Ennek keretében Ételek és italok a magyar nyelvben rendeznek minikonferenciát és egy ehhez kapcsolódó kamarakiállítást, amelynek a pálinka mint hungaricum áll a középpontjában. Este a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódóan egyéjszakás kalandot rendeznek a múzeumban. A helyi hiedelem szerint Kazinczy Ferenc éjjelente birtokának parkjában sétál. Ezúttal Kazinczy Ferenc ÉS Török Zsófia tényleg életre kel, hogy tárlatvezetésen lássa vendégül az érdeklődőket. A kaland része egy hangverseny, egy éjszakai túra és a tűzugrás is. Az ingyenes programhoz ingyenes buszjáratok szállítják a vendégeket Sárospatak és Sátoraljaújhely között.

Vasárnap pedig Újhelyi műemlékek címmel indul városnéző kirándulás délelőtt fél tíztől a sátoraljaújhelyi Kossuth-szobortól.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában