Helyi közélet

2012.06.01. 15:53

Hídépítés a jóság és kultúra erejével

Miskolc - Nemzetközi, az egyetemes emberi értékekért küzdő civil szervezet alakult Miskolcon.

Miskolc - Nemzetközi, az egyetemes emberi értékekért küzdő civil szervezet alakult Miskolcon.

Megtartotta alakuló ülését a Miskolcon a Pro HumanitateSzövetség az Emberért Nemzetközi Civil Szervezet, amely emberi és kulturális értékeink megőrzését, átörökítését tűzte ki céljául. Az alapítók ugyanis arra a felismerésre jutottak, hogy a magyarországi, és az összeurópai, illetve a világ kulturális piacán szükség van egy olyan társadalmi szervezetre, amely képviseli a nemzetiségek, azaz a kisebbségi társadalmak tagjainak kulturális igényeit, intézményeit, és azok érdekeit. Szükségesnek látták, hogy a kulturális szektor szereplői közti érdekegyeztetésben és a közös vélemény kialakításában tevékeny szerepet vállaljanak. A szövetség elsősorban az összeurópai kulturális piac meghatározó intézményi szereplőit kívánja tömöríteni, ezen felül célul tűzi ki a hasonló érdekeket képviselő vezető kulturális külföldi szövetségekkel való rendszeres kapcsolattartást és együttműködést.

A szövetség elnökének Horváth Zsoltot (a Romano Teatro Kulturális Egyesület elnökét) választották. Az egyesület alelnöke Szabó-Tóth Kinga (a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetének tanszékvezetője), valamint Zoran Tairovics festőművész lett.

Kezdeményezők és követőik

A szövetség tagsága főként civil szervezetekből, és egyéb intézményekből állt össze, de a kultúra számos prominens képviselője is tagja. Terveik között szerepel, hogy megrendezik Miskolcon a III. Roma Világkongresszust, aminek egyik alaptémája lesz az Európai Roma Stratégia (melyet a ME Szociológiai Intézet dolgozott ki), hiszen Európában él a legtöbb cigány származású ember, számuk 10-15 millió főre tehető, azaz a tét nem kicsi.

A nemzetközi civil szervezet megalakulásának kezdeményezője a Romano Teatro Kulturális Egyesület volt, amely a színjátszás és a roma kultúra ápolása terén már több éve kulturális missziót folytatnak. Ars poétikájuk: közelebb hozni egymáshoz a roma és nemroma embereket a közös kultúránk erejével. A Romano Teatro Kulturális Egyesület 7 éves tevékenyse során számos roma és nemroma fiatalt nevelt ki a régió számára, akik továbbadják a közös együttélés üzenetét: „A kultúra összeköt!”

ÉM-SzK

Az alapítók:

Miskolci Egyetem Szociológiai Tanszék, Nemzetiségi Színház Szövetség, Szalonnai Sport Egyesület, Szendrőládi Roma Cursillos Kórus, Romano Teatro Kulturális Egyesület, Volt Állami Gondozottak Egyesülete, Sound Master Bt. Valamint több országból képviseltették magukat civilszervezetek, művészek, és magánszemélyek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában