Helyi közélet

2012.06.17. 16:40

Hegedűt ajándékozott a képviselő

Miskolc - A tehetséges gyerekeket támogatni kell, mert a családoknak gyakran nincsenek erre lehetőségei.

Miskolc - A tehetséges gyerekeket támogatni kell, mert a családoknak gyakran nincsenek erre lehetőségei.Felsőzsolcaiként régóta ismerem a családot, és amikor a Zsolt nagypapája megkeresett, hogy segítséget kérjen, örömmel segítettem – mondta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő szombaton délelőtt, amikor Szentpéteri Orsolya fiatal vállalkozóval közösen egy hegedűt adott ajándékba a most negyedikes Kótai Zsoltnak, az Egressy Béni Zeneiskola egyik tehetséges ifjú növendékének.

A képviselő elmondta: a polgári családokban – jól, rosszul, de – mindenhol játszottak valamilyen hangszeren. Ma már kevesebben tanulnak zenét, de a zenehallgatás még mindig örömforrás. Egyik képviselőtársával olyan nevelési programon dolgoznak – mondta Csöbör Katalin –, ami lehetővé tenné, hogy az egész napos iskola keretében naponta hallgassanak, tanuljanak zenét, gyakoroljanak majd a gyerekek, mert az együtt muzsikálás jellemfejlesztő hatású, és segít a mások elfogadásában is. Ha a program megvalósul, könnyebb lesz felfigyelni a tehetséges gyerekekre, akik között még mindig sokan vannak, akik családjuk anyagi helyzete miatt nem juthatnak hangszerhez. Kótai Zsolt is ilyen tehetség, aki zenészcsaládból származik, s akit eleinte a nagyapja kezdett tanítani, aztán Gergely Péter Pál zenetanár vette át a gyerek oktatását, mert minden zene a klasszikus muzsikán alapul. Gergely Péter Pál szintén arról beszélt, hogy a családok anyagi helyzete sokszor nem teszi lehetővé, hogy a gyakran nagycsaládból származó tehetségek kibontakozzanak. Szentpéteri Orsolya, mint adakozó ifjú vállalkozó felkérte az idősebb vállalkozókat, hogy ők is tegyenek meg mindent a jó adottságokkal rendelkező fiatalok felkarolása terén.

Kótai Zsolt ekkor vette először kezébe a hegedűjét – amibe nyár végére fog „belenőni” –, és bár még nem érte át teljesen a hangszer nyakát, a húrok szépen szólaltak meg a keze alatt. A hangszer-ajándékozásra Zsoltot nagyapja, a szintén zenész Hankó György kísérte el, aki elmondta munkatársunknak: a kisfiú már a bölcsőbe is meg tudta tartani a vonót, ami roma-hagyomány szerint azt jelenti, hogy prímás lesz belőle.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában