Helyi közélet

2012.06.22. 11:01

Ha már egyszer megszületett...

Borsod-Abaúj-Zemplén - Sok mindent sikerült tisztáznunk, azt nem: miért nem várhatták meg a kiürítéssel a tanév/érettségik végét.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Sok mindent sikerült tisztáznunk, azt nem: miért nem várhatták meg a kiürítéssel a tanév/érettségik végét.- A Központi Leánykollégium kiürítésére vonatkozó közgyűlési határozat végrehajtására igen rövid idő állt rendelkezésünkre. Május 25-re elkészítettük a kiköltöztetés ütemtervét - mutatja a dokumentumot az igazgató, Ortóné Juhász Julianna. Ez tartalmazza, hogy az egyes kollégiumok a közgyűlési előterjesztésben szereplő sorrend szerint mikor tekinthetik meg a vagyontárgyakat, mire tartanak igényt. (Amúgy gyakorlatilag mindenre szükségük volt.) A megjelölt tárgyak elszállításról (beleértve a könyvtár 17 ezer kötetét), egyeztetett időpotnokban az egyes intézmények maguk gondoskodtak.

- A költöztetés a diákok által nem lakott első emeletről indult az ágyak elszállításával - részletezi az igazgató. - Az utolsó tanítási napon, a kiköltözés napján 67 diák tartózkodott a 392 férőhelyes épületben, a 6 ágyas (25 négyzetméteres! - a szerk.) szobákban általában már csak 1-2 tanuló volt. Tény, hogy ezen a délelőttön néhány szobából 1-2 ágyat kihordtak, de nem azokat, amelyek használói még nem hagyták el a kollégiumot - mondja az igazgató.

- Már csupán 12, érettségire készülő kollégista tartózkodik e héten a kollégiumban, őket hétfőn egy szintre költöztettük. Egyébként is gyakorlat, hogy az érettségire készülőket a tanári szinten helyezzük el, így nem érzik magukra hagyatva magukat, ráadásul most ez a költözés által legkevésbé érintett, legcsendesebb folyosó. A tanulás feltételei adottak, még arra is tekintettel voltunk, hogy a hűvös oldalon kapjanak helyet ebben a nagy melegben. (A kollégiumban ott jártunkkor másnapi érettségi vizsgájára készülő Tóth Kitti - négyszemközt - mindenben megerősítette az igazgató által elmondottakat.)

Azzal a felvetéssel az igazgató is egyetért: a költöztetés egy hét csúszással diákbarátabb lett volna, s számukra is sokkal könnyebb lett volna végrehajtani. Ám nyomban hozzáteszi: attól kezdve, hogy a közgyűlési határozat megszületett, számára nem volt mérlegelésre mód, ugyanakkor igyekezett a lehető legemberségesebb módon eleget tenni a feladatának. Véleménye szerint kollégái, akik a szakszervezeti titkár közbenjárását kérték (egyébként rajta kívül egyikük sem szakszervezeti tag), talán abban reménykedtek, hogy még visszafordítható a folyamat, a szakszervezeti titkár és a jobbikos képviselő pedig kissé „felfújták” az ügyet.

- Számomra sem könnyű megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy megszűnik az intézmény, ahol a pályám kezdete óta dolgozom, végigjárva a teljes ranglétrát. Talán egyedül az jelentene vigaszt, ha minél előbb sikerülne az irodaházi hasznosításhoz munkahelyteremtő bérlőt találnia a MIK-nek. Már a gondolat is fáj, hogy a mindeddig élettel teli épületet kihasználatlanul kellene látnom nap mint nap - tette hozzá.

 Miért annyira sürgős?

Csabalik Zsuzsanna, a PSZ Miskolci Szervezetének középiskolai titkára lapunknak elmondta: az Oktatási, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság múlt csütörtöki ülésén kérték, hogy a költöztetés mostani végrehajtását azonnal függesszék fel, mert az nem megoldás, hogy „aki érettségizik, az a Karacsban talál magának helyet, ha akar”. A felvetésünkhöz csatlakoztak a szocialista és jobbikos képviselők is. Utóbbi tette fel a kérdést: „Ki az, aki a saját gyermekével megcsinálná ugyanezt: az érettségi előtti napokban a nyugodt körülmények biztosítása helyett felfordítaná az életét?!”

Arra, mi annyira sürgős a MIK-nek, amely átveszi az épületet, hogy még a tanév, illetve az érettségi végét sem tudták megvárni, a következő szöveget kaptuk a Miskolc Holding kommunikációs vezetőjétől, Pásztor Imrétől: „Miskolcnak fontos, hogy munkahelyteremtő vállalkozásoknak adja át ezt az intézményt, vagyis a cél változatlan, irodaházként kívánják hasznosítani az ingatlant, az pedig nyilvánvaló, hogy ha a befektetői tárgyalások eredményesek, akkor a diákok más kollégiumokban való elhelyezése tanév közben nem megvalósítható. A kiköltözés után kezdődik az épület felújításra való előkészítése, amint megvan a munkahelyteremtő bérlő, kezdődhet az épület irodaházzá történő átalakítása is.”

Mindez csak arra nem felelet: miért nem várhattak még néhány napot - hacsak nem toporog a köszöbön máris a munkahelyteremtő bérlő, de akkor azt kellett volna válaszolni. Felvetődik: a szoros határidőt még azok a remények indokolták, hogy a Raiffeisen Bank Miskolcon hozza létre új pénzintézeti műveleti központját. Mint ismert, a bank Nyíregyházát választotta, nálunk pedig megmaradt a helyszínül felkínált épület kiürítésének szoros határideje. 


Borsod-Abaúj-Zemplén - „Ki tenné meg ugyanezt saját gyermekével érettségi előtt?!” - vetődött fel a kollégiumbezárás kapcsán.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában