Helyi közélet

2012.06.11. 15:16

Felmentették az olaszliszkai papot

Olaszliszka - Az Egri Főegyházmegye az egyház tanításával össze nem egyeztethető tanok terjesztésére hivatkozik.

Olaszliszka - Az Egri Főegyházmegye az egyház tanításával össze nem egyeztethető tanok terjesztésére hivatkozik.Olaszliszkai olvasóink jelezték szerkesztőségünknek, hogy május második felében felmentették Mondel József olaszliszkai római katolikus papot. A településen az üggyel kapcsolatban sok magyarázat terjedt el. A település lakói közül többen is védik Mondel Józsefet, mások szerint májusra nagyon lecsökkent az olaszliszkai római katolikus templomba járók száma, néhányan inkább Tolcsvára vagy a helyi görög katolikusokhoz járta istentiszteletre. Hogy miért, arról nem akartak beszélni.

„Hitbeli tévedések”

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük az Egri Főegyházmegyét, ahonnan levelünkre az alábbi választ kaptuk: „Az Egri Főegyházmegye érseke Mondel József plébániai adminisztrátort 2012. május 21-én tanbeli tévedések és egyházfegyelmi vétségek miatt felmentette az olaszliszkai plébánia vezetése alól, és további intézkedésig nem végezhet papi szolgálatot. A fegyelmi intézkedésre azért került sor, mert az egyház tanításával össze nem egyeztethető tanokat és hitbeli tévedéseket terjesztett. Ezen túlmenően a liturgikus előírásokat önkényesen és helytelenül értelmezte és gyakorolta. A hívek körében ezzel megütközést és megosztottságot keltett. Ismételt figyelmeztetés ellenére sem volt hajlandó magatartásán változtatni. A főpásztor felszólította Mondel atyát arra, hogy végezzen lelkigyakorlatot, és amikor visszatér a teljes katolikus tanításhoz, jelentkezzen nála szolgálatra. Amennyiben továbbra is makacsul kitart a tévtanításban, főpásztora kezdeményezni fogja a klerikusi állapotból való végleges elbocsátását.”

Nincs ideje

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, Mondel József mit reagál a közleményre. Telefonon sikerült is vele felvennünk a kapcsolatot. Először gondolkodási időt kért, majd írásbeli választ ígért. Legutoljára hétfőn beszéltünk vele, akkor azt mondta, annyira sok a dolga, hogy mostanában nem ér rá ezzel foglalkozni, ha reagálni kíván, akkor majd megkeresi lapunkat.

Az olaszliszkai római katolikus templomban jelenleg a tolcsvai pap lát el szolgálatot.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában