Helyi közélet

2012.06.18. 11:40

Érettségi: az utolsó próbatétel

Miskolc - Érettségi után jöhet az egyetem, a szakképző vagy Anglia.

Miskolc - Érettségi után jöhet az egyetem, a szakképző vagy Anglia.Az írásbelik és az emelt szintű szóbelik után ezen a héten elkezdődtek a középszintű szóbeli érettségik. Ez már az utolsó próbatétel a végzős középiskolások számára, és akinek sikerül, annak elkezdődik a nyári vakáció.

Hétfőn délelőtt az Andrássy Gyula Szakközépiskolában jártunk, ahol a vizsgára várakozók látszólag nem izgultak. Nem bujtók tankönyveiket és kidolgozott tételeiket, kedélyesen beszélgettek egymással. Juhász Kittitől megtudjuk, nehezek voltak az idei írásbelik, de mindent megtett azért, hogy jól sikerüljenek. A szóbelire is sokat készült, mint fogalmazott, az elmúlt 4-5 hétben folyamatosan készült. Kitti szlovák két tannyelvű osztályba járt és informatikát tanult, de más pályán képzeli el a jövőjét. Hogy pontosan hol, azt még nem tudja, csak annyit, hogy érettségi után valamilyen okj-s képzésre jelentkezik majd, utána pedig megpróbálja a főiskolát is.

– A diplomára ma már szükség van – állítja Kitti –, nem csak a jobb fizetés miatt, hanem azért is, mert jó érzés, ha előrébb jut az ember.

Kozmetikus lesz

Testvére, Juhász Petra szintén nehéznek tartotta az írásbeliket, főleg a történelmet és a matematikát. A szóbelire három hetet készült, úgy érzi, a magyar és a biológia jól megy, de reménykedik, hogy a történelemmel sem lesz semmi gond. Petra érettségi után a kozmetikus szakmát szeretné elsajátítani. Szerinte ezzel a képzettséggel el lehet helyezkedni, és kellemes érzés másokat széppé tenni.

– Egy jó szakma felér egy jó diplomával – teszi hozzá, majd megjegyzi, ha megtalálja a számítását, itthon szeretne dolgozni, de ha a sors úgy hozza, akkor külföldön is szívesen vállal munkát.

Diákhitelt nem

Molnár Gábor Ferencnek csak az informatika írásbelije nem sikerült túl jól, mert web-fejlesztésre számított, de az épp nem volt a feladatok között. Gábort kedvezőtlenül érintette a keretszámok csökkentése, hiszen eredetileg jogi pályára készült. Ezen a szakon azonban nagyon kevés az államilag finanszírozott hely, a diákhitelt pedig nem akarja felvenni.

– Nem szeretném az életemet hitellel a nyakamban kezdeni, főleg ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben – magyarázza, majd megtudjuk tőle, megoldásként inkább más szakokat választott. Elsőként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem igazgatásszervező szakára szeretne bejutni. Ha pedig nem sikerül az egyetem? Angliába megy fizikai munkát végezni, azzal megkereshet havonta 1200 eurót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában