Helyi közélet

2012.06.14. 19:14

Elhozták a Székelyföldi Legendákat

Borsod-Abaúj-Zemplén - Borsod megye három városában mutatták be a közelmúltban megjelent kötetet.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Borsod megye három városában mutatták be a közelmúltban megjelent kötetet.Megyénkben is bemutatták a Székelyföldi Legendáriumot. Bő két hónappal ezelőtt jelent meg a hiánypótló kötet, amely több mint 150 mesét és mondát tartalmaz, rajzos illusztrációval kísérve. Emellett turisztikai és legendárium térképet is kiadtak, de a kis székelyudvarhelyi csoportnak további elképzelései is vannak a turizmus kapcsán. Ezen a héten az ózdi, a kazincbarcikai és a miskolci megyei könyvárban tartott interaktív előadást Fazakas Szabolcs, a produkció vezetője, akik felnőttekkel, iskolásokkal és egészen kis gyerekekkel is találkozott a három helyszínen.

A közös történelmünk része

- Azt szokták mondani, hogy a székelyföldi emberek nagyon vendégszeretőek, de mi néhány nap alatt ugyanezt tapasztaltuk Borsodban – fogalmazott az előadások után Fazakas Szabolcs, a produkció vezetője. – Nagyon örültem annak, hogy sokan már hallottak a Székelyföldi Legendáriumról. Ez nem csupán egy könyv és turisztikai térkép, hanem sokkal több annál. Itt-ott korábban is meg lehetett találni ezeket a történeketeket, de így egyben még sehol nem jelent meg. Úgy érzem, hogy hiánypótló tevékenység a mieink, hiszen szeretnénk minél több emberhez eljutni a székelyföldi hagyományokkal, nevezetességekkel. Nagyszerű, hogy Borsodban is beszélhettem erről, hatszáz kilométerre az otthonomtól. Az itteniekkel is szerettük volna tudatosítani, hogy amiről szó van az a magyarság, így az ő történelmüknek is a része. Szerintem sikerült.

Fazakas Szabolcs szerint a legendárium fogadtatása Székelyföldön és a magyar „anyaországban” is minden várakozást fölülmúlt. A könyvet tízezer példányban adták ki, ennek a mennyiségnek a fele pedig már elfogyott. Ezzel összefüggésben sokan látogatják a honlapjukat, ahol hangformátumban lehet a meséket és a legendákat meghallgatni. A mesetérképek sok gyerek szobájában megtalálhatóak, de a turisztikai nevezetességekkel illusztrált, felnőtteknek készült térképek is kelendőek. A projekt azonban ettől jóval szerteágazóbb.

Térkép, könyv, rajzfilm, élménypark

- Egymásra fűzzük föl a tevékenységeinket – folytatta Fazakas Szabolcs. – Csak így, ebben a formában tudjuk minél több emberrel megismertetni Székelyföld szépségét. A honlap, a térképek és a könyv után már kezdeti stádiumban van a rajzfilmsorozat. A tervek szerint 15 részből áll majd, de nyilván ez jóval időigényesebb munka. Egy mini élményparkot is szeretnénk nyitni, de a turistavezetéssel is foglalkozunk. Folyamatosan szervezünk Legendárium napokat, ahol az erdélyi gasztronómia jellegzetes ételeit is meg lehet kóstolni. A Borsod megyében töltött néhány nap alatt világossá vált számomra, hogy az itt élő emberekhez közel áll Erdély és Székelyföld. Sokan látogattak már el hozzánk, de azt szeretnénk, ha visszatérnének, és az utódoknak is továbbadnák a régi történelmünket. Nekünk ezzel a nagyszabású projekttel ez a célunk.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában