Helyi közélet

2012.06.12. 18:10

Egy film: híd a mából a hetvenes évekbe

Miskolc - Utána a „srácok” fényképezőgéppel a kezükben felfedezhetik a várost is...

Miskolc - Utána a „srácok” fényképezőgéppel a kezükben felfedezhetik a várost is...„Utánam, srácok!” a címe annak az 1975-ben készült magyar tévéfilm-sorozatnak, az egyetlen magyar filmnek, amely (története szerint is) Miskolcon játszódik. A hatrészes széria ma már megvásárolható DVD-n, de az MTV honlapján is megtaláljuk, ha keressük. Ám aki részt vett a miskolci Átjáró Egyesület rendezvényén, ahol ez a film jelentette Balogh Attila előadásának témáját, egészen más szemmel nézi majd meg - illetve újra.

„Nyomkövetés”

Több helyi középiskolai csoport is belekóstolhatott már e filmen keresztül a hetvenes évekbe, s az akkori Miskolc helytörténetébe a Tudásgyár programja révén. Mi az idei tanévben az utolsó ilyen alkalmat használtuk fel, az Eötvös József Gimnázium Szakképző Iskola és Kollégium 11 diákjával, valamint tanárukkal együtt kedden. Balogh Attila meghívott előadó, filmrajongó (volt újságíró kollégánk az Északnál) számos érdekességre hívta fel a figyelmet. Például arra: az első részben a városon „végigbicajozó” srác útvonala az irányok tekintetében teljesen valószerűtlen. Ugyanakkor például a teljesen valóságosan miskolcinak tűnő lakótelepi részleteket (ki ezt, ki azt a városrészt találhatja felfedezni benne), egytől egyig Budapest XVIII. kerületében forgatták - s hogy a „lebukás veszélye” nélkül tehették, annak oka az akkori lakótelepi építkezések egyformasága.

Tankolás egy százasért

Az előadó segítségével felfigyeltünk olyan mai szemmel hihetetlennek tűnő részletre is: a korabeli Áfor-kút 23 liternyi üzemanyagért 97 forint 70 fillért számol... Hát, bizony, nem ma volt, meglehetősen sok minden változott azóta. S hogy mi minden, illetve mi minden maradt a régi, a közös filmmustra alapján felfedezésre csábít. Ezt kihasználva gondolta ki az Északkeleti Átjáró Kulturális Egyesület vezetője, Darázs Richárd - Balogh Attila közreműködésével -, hogy az iskolai csoportok számára játékos vetélkedőt is rendez. A filmből kiragadott képek alapján kell megpróbálni fellelni, beazonosítani az egyes, valóban miskolci helyszíneket, amit saját önmagukkal hitelesített fotókkal igazoltak a résztvevők. (A már elkészült képsorozatokból ízelítőt kaphatnak olvasóink a Borsod Online-on is.)

A „keddi” diákok („srácok”) újabb iskolai csoportokkal kiegészülve szeptembertől vehetnek részt a következő vetélkedőben.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában