Helyi közélet

2012.06.06. 13:26

„Az iskolák Miskolcon maradnak”

Miskolc - Átalakulás előtt az iskolák. Miről szólt a pedagógusnapi köszöntés?

Miskolc - Átalakulás előtt az iskolák. Miről szólt a pedagógusnapi köszöntés?Pedagógusnapi ünnepségen köszöntötte szerdán délelőtt Miskolc pedagógusait Kiss Gábor oktatásért is felelős alpolgármester. Még az ünnepség előtt kérdeztük tőle, mit tud mondani az idén a nevelőknek. Hiszen az oktatási rendszer átalakulás előtt áll, a fenntartóváltás is napirenden van.

Az alpolgármester lapunknak elmondta: az igaz, hogy a tervek szerint a jövőben az állam látja majd el az iskolák fenntartói feladatát, de az intézmények működtetése továbbra is az önkormányzatoknál marad. Ez az jelenti, hogy az iskolaigazgatókat szakminisztérium nevezi majd ki, és a tantervek engedélyezése is a tárca feladata lesz, de az önkormányzatnak ugyanúgy együtt kell majd működnie intézményeivel, mint eddig.

– A jelszó az – fogalmazott Kiss Gábor –, hogy az iskolák akkor is Miskolcon maradnak, ha azok fenntartói jogát az állam gyakorolja. És továbbra is miskolci pedagógusok oktatják majd a miskolci gyerekeket.

Már nem úgy van

Az alpolgármester tisztázta azt is: igaz, korábban arról volt szó, hogy az állam átveszi majd az intézmények fenntartását, a nagyobb települések azonban vállalhatják, hogy mégis saját maguk működtetik tovább az iskolákat. Ez a variáció azonban már nem aktuális, minden iskola fenntartói joga az államhoz kerül, működtetése pedig marad az önkormányzatoknál.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában