Helyi közélet

2012.06.30. 18:59

Boldván tetejével mérték a tejet

Boldva - Aludttej Fesztiválra várták a vendégeket Boldván pénteken és szombaton.

Boldva - Aludttej Fesztiválra várták a vendégeket Boldván pénteken és szombaton.A legenda szerint a vasútépítés korában a község olyan gazdag volt, hogy az itteni gazdák ingyen adták a munkásoknak a fölözetlen aludttejet. Innen a mondás: „Tetejével mérik, mint Boldván az aludttejet.” És erre a legendára épült a fesztivál is, amely nemcsak helytörténeti szemponttól egyedülálló, de gasztronómiai különlegességek tekintetében is páratlan élményeket kínált a vendégeknek. Mint megtudtuk: az Aludttej Fesztivál egy hagyományteremtő rendezvény, melynek mitikus alapja a település egykori gazdagságának jelképe.

A vendégeket már pénteken programok várták: átadták a Barátok Házát, majd a Cantus Firmus Énekegyüttes adott koncertet.

Irodalmi Est a Barátok Háza körszínpadán. A rendezvény gerincét a gasztronómiai programok és helytörténeti nevezetességek alkották. A gasztronómiai jelleg nemcsak az aludttejben öltött testet, hanem a kenyérlángosban is, hiszen a boldvai kenyérnek, kenyérlángosnak nagy híre volt egykor egész Borsodban. Ennek kapcsán hirdették meg a kenyérlángossütő és a bográcsban készíthető ételek szabadtéri versenyét, melyre szombaton került sor. Éppúgy mint a világrekord kísérletre: óriás, 170cm átmérőjű Boldvai Aludttejes kenyeret készítettek.

A gyerekeket, helytörténeti- és játékos ügyességi vetélkedő várta. De volt köcsögbaseball és köcsöfesgfutás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában