Helyi közélet

2012.06.21. 13:55

Boldvai Aludttej Fesztivál

Boldva - Június 29-30.-án rendezik meg a Boldvai Aludttej Fesztivált.

Boldva - Június 29-30.-án rendezik meg a Boldvai Aludttej Fesztivált.- A rendezvény amely nemcsak helytörténeti szemponttól egyedülálló, hanem a gasztronómiai különlegességek tekintetében is páratlan élményeket kínál - mondta Csabai Gyula polgármester. - Az Aludttej Fesztivál egy hagyományteremtő rendezvény, melynek mitikus alapja a település egykori gazdagságának jelképe, az aludttej. A legenda szerint a vasútépítés korában a község olyan gazdag volt, hogy az itteni gazdák ingyen adták a munkásoknak a fölözetlen aludttejet. Innen a mondás: „Tetejével mérik, mint Boldván az aludttejet."

Gasztronómia és helytörténet

- A rendezvény gerincét a gasztronómiai programok és helytörténeti nevezetességek alkotják - folytatta a polgármester. - Boldván található ugyanis a négy legrégebbi Árpád-kori templom egyike: a bencés apátsági templom, mely ma Magyarország egyik legjelentősebb, a XII. század végéről származó román stílusú műemléke. Történelmi források szerint itt készült az első magyar írásos nyelvemlékünk: a Halotti Beszéd és Könyörgés.

Kapcsolódó rendezvényként is jelentős a szerepe, hiszen az ez évben elindított História-völgy projekt is jelentős kulturális események sorozatát kínálja, melynek Boldva a legelső állomása. A gasztronómiai jelleg nemcsak az aludttejben ölt testet, hanem a kenyérlángosban is, hiszen a boldvai kenyérnek, kenyérlángosnak nagy híre volt egykor egész Borsodban. Ennek kapcsán hirdettük meg a kenyérlángossütő és a bográcsban készíthető ételek szabadtéri versenyét, melynek díszelnöke Csetneki László, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Észak-Bükki Régiójának Elnöke, a Szabadtűzi Lovagrend Főkancellárja lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában