Helyi közélet

2012.06.14. 08:50

Bárdos Sarolta lett az év tokaji bortermelője

Bodrogkeresztúr, Tolcsva - A bodrogkeresztúri borász, Bárdos Sarolta érdemelte ki 2012-ben a tokaji borvidék „Év Bortermelője” címet.

Bodrogkeresztúr, Tolcsva - A bodrogkeresztúri borász, Bárdos Sarolta érdemelte ki 2012-ben a tokaji borvidék „Év Bortermelője” címet.

A Tokaji Borvidék XVII. Borversenyét rendezték meg az elmúlt hét végén Tolcsva Község Önkormányzata, Tolcsva-Erdőhorváti Hegyközség és a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa közös szervezésében. A szombat esti hagyományos borászbál keretében éjfélkor hirdették ki az „Év Bortermelője – 2012. Tokaji Borvidék” cím nyertesét. A négy jelölt közül Bárdos Sarolta bodrogkeresztúri borász kapta meg a díjat, aki a Tokaj Nobilis Bt. tulajdonosaként és borászaként dolgozik.

Visszajött szülőfalujába

Bárdos Sarolta tokaji születésű, a családja is odavaló, azt szokta magáról mondani, hogy „bennszülött”. A Kertészeti Egyetem elvégzése után párjával visszaköltöztek szülőfalujukba, Bodrogkeresztúrba. Különböző tokaj-hegyaljai borászatokban dolgozott és párjával saját birtokról álmodoztak. Ennek eredménye lett Tokaj Nobilis. Boraikat már nem csak itthon szeretik, hanem egyre több külföldi országban is.

A kétgyermekes hölgyről fontos még tudni, hogy „ő az borásznő, aki nem szereti, ha az újságírók női borokról, női borkészítésről kérdezik. Szerinte nincs női bor, aki azt mondja, hogy minden bor, amit nő készített felismerhető, az nem mond igazat. Egy helyen erről azt nyilatkozta: „Ha a nőiesség átszivároghatna a hordókba, a boraiért verekednének a férfiak...”

A 2000-ben alapított Tokaj Nobilis két, Bodrogkisfalud határában elterülő területen, a Csirke-mál és a Barakonyi dűlőben termeszt szőlőt. Bárdos Sarolta a természet erejét és légiességét egyszerre ragadja meg, amikor bort készít. Szakértők mondják: „az új stílusú tokaji arany sárgái, citrusai, kajsziai és arányos savai és a fajtaborok lendületes gyümölcsösséggel párosuló érzéki ásványossága várja a betérő vendéget a takaros bodrogkeresztúri pinceházban...”

Dolgozni kell a jó borért

„Tokaj olyan adottságokkal rendelkezik, ami az egész világon egyedülálló. Persze a jó borok azért itt sem hullnak az ember ölébe, azokért nagyon keményen meg kell dolgozni” – mondja magáról, elkötelezettségéről Bárdos Sarolta. – Hektáronkért mindössze 17-19 hektó bort szűrünk, ami komoly terméskorlátozást jelent.”

A kicsiny bodrogkeresztúri borgazdaságban éteri rend, természet közeliség, arányosság és szelíd büszkeség árad az udvarból, a szépen felújított parasztházból, a hamisítatlan tokaji pincéből.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában