Helyi közélet

2012.06.06. 17:14

Akiket a szemét tart el

Miskolc - Van, aki több száz sörösdobozt is összegyűjt. De nem mindegy, hogy honnan.

Miskolc - Van, aki több száz sörösdobozt is összegyűjt. De nem mindegy, hogy honnan.

– A pénz az utcán hever – jelenti ki sokat mondóan Sándor, majd mutatja a mai zsákmányt: két hatalmas szatyor, tele alumínium italosdobozokkal. Most hozta az egyik belvárosi nagyáruház automatájához, hogy pénzzé váltsa az értékes kincseket. Egy doboz, épen vagy összelapítva, 2 forintot ér. Nem sok, mondhatnánk, akinek azonban a havi bevétele 0 forint, annak nagyon nagy kincs.

Kocsmákban gyűjtik

Sándor kérte, teljes nevét ne írjuk meg, de szívesen mesél jól bevált dobozgyűjtő módszeréről. Először is, ketten kell menni, mert úgy többet lehet gyűjteni, és védekezni is jobban lehet, ha esetleg támadás érné őket. Ők ketten, a barátjával a kocsmákat járják végig. Már vannak biztos helyek, ahol a csapos elteszi nekik a dobozokat. Az egyik kocsmában Sándor van jóban a csapossal, a másikban a barátja. Így aztán jó sok összejön naponta.

Zörög az automata, ahogy egyre csak nyeli a dobozokat. Sándor elárulja azt is, hogy korábban volt segélye, de a saját hibájából már nincs. A hajléktalanszállón lakik, az ebédje és a szállása megvan, csak arra kell vigyáznia, hogy ne menjen be ittasan. Mert úgy nem engedik be. Néha akad egy kis alkalmi munka, de a dobozokból összejön napi 1000 forint is. Az automata adja a számlát, 400 forint. Sándor boldogan viszi a pénztárhoz.

– Ez csak az első forduló volt – mondja nevetve.

Kukákból is gyűjt

Türelmesen vár a sorára Bodolai Barnabás, aki szintén hajléktalan.

– Én is jövök mindennap – mondja. – Végigjárom a Centrum mögötti területet, és beváltom, amit találok.

Barnabás a földről szedi föl az eldobált dobozokat, de a kukák tartalmát is átvizsgálja. Ráadásnak üveget is gyűjt, így a napi „bevétele” 500-600 forint. Ennivalóra és innivalóra kell, magyarázza. Dicséri a belvárosi automatát, mert amióta ez itt van, nem kell kimenni a Tescoba.

– Sok hajléktalan jár ide – teszi hozzá.

Mint kiderül, nem csak a hajléktalanok váltják pénzzé az alumíniumdobozokat, hanem az unatkozó nyugdíjasok is.

Szabó Attila, amíg dobozaival eteti az automatát, elmeséli, hogy éjjel nem tud aludni, így felkel, nyakába veszi a belvárost, és amit a fiatalok bulizás után szétdobálnak az utcán, azt ő összeszedi. Nem a pénzért csinálja, hiszen van nyugdíja, ez neki jó időtöltés. Trükköket is tud. Amelyik dobozt nem veszi be az automata, mert az alja nem alumínium, azt egy kicsit össze kell lapítani, és a gép máris elfogadja. Attila kapja a számlát: ezúttal 150 forint üti a markát.

ÉM-HE


A kukából nem jogszerű

Országos probléma, hogy amióta visszaváltják a pet-palackokat és az italosdobozokat a hulladékgyűjtő edényeket sokan megdézsmálják, mondja lapunknak Molnár Attila, az AVE Miskolc Kft. ügyvezetője. Ez Miskolcra is igaz, bár a probléma itt nem öltött aggasztó méreteket. Az ügyvezető felhívta a figyelmet: ha valaki a földről szedi össze az alumínium dobozokat, azzal jót cselekszik, hiszen tisztább lesz az utca, de amint valaki a hulladékgyűjtő edényekből veszi ki a visszaváltható palackokat vagy dobozokat, az már jogszerűtlen eltulajdonításnak számít. A kukák és szelektíven gyűjtő konténerek tartalma ugyanis már a hulladékgazdálkodó tulajdonát képezik. A cég egyébként együttműködési megállapodást kötött a polgármesteri hivatallal, a rendőrséggel és a polgárőrséggel annak érdekében, hogy a szelektív hulladékot minél kevesebben dézsmálhassák meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában