Helyi közélet

2012.06.14. 10:37

A vidék sorsa a tét

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Tönkremehetnek a falvak, ha a környező földek jövedelme nem helyben hasznosul.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Tönkremehetnek a falvak, ha a környező földek jövedelme nem helyben hasznosul.A parlamentig felcsapó hullámokat generált a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet termőföld haszonbérleti pályázata körül kirobbant vita. Ángyán József, a januárban lemondott földművelésügyi államtitkár által elkészített elemzés ugyanis politikai hátszéllel rendelkező nyertes pályázókról, strómanokról beszél.

Sárvári Attila, a Borsodi Mezőség Gazdakör Egyesület titkára attól tart, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága által kiírt pályázat csak főpróba volt, mert 2014-ben 14 ezer hektár állami föld bérleti szerződése jár le, és ha azokat a területeket is hasonló módon osztják el, az több falu és a vidék végét is jelentheti. Ha ugyanis egy-két, másutt élő és adózó nagygazda szerzi meg a földeket, aki a megtermelt javakat elviszi, a földek nem fogják tudni eltartani az ott élőket, ami rövid időn belül a falu halálát jelenti.

Sárvári Attila elmondta még: a pályázat nyertesei között sok tisztességes gazda is volt, de néhány nyertes esetében kérdések merültek fel, amelyekre egyelőre nem születtek megnyugtató válaszok, míg másokkal kapcsolatban azt feltételezik, hogy pusztán strómanként pályáztak, illetve csak a hektáronkénti 50-60 ezer forint területalapú támogatást szeretnék megszerezni.

ÉM-SZP


Kapcsolódó cikkek:

Mezőnagymihály - A szerződéskötések azonnali leállítását, a megkötött kontraktusok felülvizsgálatát és úgy pályázat kiírását sürgeti a volt államtitkár.

Gelej - Demeter Péter: „Senki másnak nem kellettek ezek a földek”.

Tiszaújváros - Még nem kaptunk válaszokat a volt polgármester-jelölttől.

Igrici, Harsány - Az Ángyán-jelentés szerint egy Igriciben élő GYES-en lévő kismama – eredeti foglalkozására nézve jogi asszisztens, műköröm-építő –, Pásztorné Jánosi Katalin is megnyerte 246 hektárnyi állami föld bérleti jogát. Az első pályázati fordulóban ő sem nyújtott be igényt, gazdálkodási gyakorlata neki magának nincs, de helyi információk szerint férje mezőgazdasági vállalkozása csődbe ment, gépeiket is elárverezték.

Eger - két év múlva 14 ezer hektár állami földet kell elosztani. A titkár attól fél, ez a pályázat csak próba volt.

Mezőnagymihály - A Mezőnagymihályhoz tartozó tanyára, Nagyecsérre jelentkezett be az egyik budapesti vállalkozó, aki elérhetőségének egy a budapesti, hatodik kerületi címet is megadott.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában