Helyi közélet

2012.06.04. 18:20

Operafesztivál - A misétől a vidám diákdalokig

Miskolc - Egy különleges mű is elhangzik az operafesztiválon, mely a Miskolci Egyetem jubileumára íródott.

Miskolc - Egy különleges mű is elhangzik az operafesztiválon, mely a Miskolci Egyetem jubileumára íródott.

Már hagyomány, hogy a Miskolci Operafesztiválon a város zenét tanuló diákjai is fellépnek. Június 10-én a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének hallgatói adnak koncertet a Nyári Színházban Bartók+Universitas címmel, vezényel Sándor Zoltán, a kar igazgatója. Hangversenyük első részében Puccini: Messa di Gloria című művét hallgathatja meg a közönség. A karmester úgy jellemezte az énekkarra, zenekarra és szólistákra írt misét, hogy szép és igényes darab. A művet egyébként másfél évvel ezelőtt már előadták Miskolc németországi testvérvárosában, Aschaffenburgban.

A jubileumra íródott

Igazi különlegesség lesz Csemiczky Miklós: Carmina Universitatis művének felcsendülése. Ezt ugyanis az egyetem rektora, Patkó Gyula íratta a zeneszerzővel a Miskolci Egyetem miskolci működésének 60., a jogelőd Selmeci Akadémia alapításának 275. évfordulója alkalmából 2009-ben. Ebben az évben be is mutatták az intézmény aulájában. A szimfonikus zenekarra, kórusra és szólóhangokra írt darab a selmeci-soproni-miskolci diákhagyományok dalaiból építkezik, mondta Sándor Zoltán, akitől azt is megtudtuk, a mű első része a vidám diákéveket idézi föl, a mulatozást és a duhajkodást, a második rész alaphangulatát egy bányásztemetés határozza meg, a harmadik, befejező részben pedig az egyetemet, az akadémiát éltető dalokra ismerünk rá.

– Nagy feladat volt a művet megtanulni – árulja el Sándor Zoltán –, mert Csemiczky tanár úr nemigen volt tekintettel arra, hogy hallgatók adják majd elő a művet.

ÉM-HE


Az előadás

Bartók+Universitas

2012. június 10.,vasárnap, 21 óra, Nyári színház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában