Helyi közélet

2012.06.12. 08:00

A mélyszegénységben élőket segítik

Észak-Borsod - Európai Uniós támogatással indult egy közel három éves program az Ózdi Kistérségben.

Észak-Borsod - Európai Uniós támogatással indult egy közel három éves program az Ózdi Kistérségben.

Farkaslyuk lesz a központja annak az Európai Uniós pályázatnak, amely a mélyszegénységben élő családokat segíti. A Sáfárkodj okosan elnevezésű program rendkívül szerteágazó lesz. A legfontosabb feladata a kiválasztott emberek életminőségének a javítása, a foglalkoztatás növelése és a szegregáció csökkentése.

Inaktív munkaképeseknek

Az ózdi kistérségben Hét, Borsodbóta, Sajópüspöki, Kelemér, Sajónémeti, Bükkmogyorósd, Csernely, Csokvaomány, Lénárddaróc, Farkaslyuk, Borsodszentgyörgy, Kissikátor és Uppony szerepel a bevont települések között.

- - Három konzorciumi partner vesz részt a pályázatban. Az első negyedév azzal telt el, hogy mindenki összecsiszolódjon és meghatározzuk a konkrét elképzeléseket – mondta el érdeklődésünkre Varga Gábor, szakmai vezető. – Mostanra összeállt egy ütőképes csapat, akikkel el lehet indulni az úton. A hátrányos helyzetű inaktívakat szeretnénk elsősorban megszólítani. Azokat a munkaképes, de nem dolgozó emberek kívánjuk bevonni, akik hajlandóak a saját életüket jobbá és hasznosabbá tenni. Ötven-hetven családot kívánunk mozgatni ebben a pályázatban, az előzetesen meghatározott öt kritérium közül legalább kettőnek meg kell felelni, hogy valakivel együtt tudjunk működni.

Nagy lehetőség

A hátrányos helyzetű rétegnek komoly lehetőséget kínál a most induló projekt, hiszen nem kevesebb, mint 165 millió forintot használhatnak föl a farkaslyukiak erre a célra. Ebből az összegből olyan szakmai és fejlesztő programokat indítanak, amelyeknek a résztvevők számára komoly hozadékai lehetnek.

- - A magunk lehetőségeit felhasználva próbálunk meg küzdeni és harcolni a mélyszegénység ellen – fogalmazott Lakatos Béla, a Nemzeteknek Világosságot alapítvány elnöke. – Komoly fantáziát és lehetőséget látok ebben a projektben, hiszen az elképzelések nagyon gyakorlatiasak. A képességek fejlesztését céloztuk meg ebben a programban, ami rendkívül fontos a fenntarthatóság szempontjából. Olyan tudást szeretnénk átadni a kiválasztott célcsoportnak, amit a későbbiekben felhasználva, nagyobb eséllyel állják meg a helyüket a munkaerőpiacon. Nagy kihívás ez a számunkra is. Senkit sem szeretnénk kizárni ebből a lehetőségből, de fontos szempont, hogy olyan embereket célozzunk meg, akik maguk is szeretnének kilépni a mostani helyzetükből.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában