Helyi közélet

2012.06.06. 07:07

A garantáltan tiszta vízért

Miskolc - A meteorológiai állomás távadóval továbbítja a napi mért hőmérséklet és csapadék adatokat.

Miskolc - A meteorológiai állomás távadóval továbbítja a napi mért hőmérséklet és csapadék adatokat.Befejeződött az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásában a „Miskolc város üzemelő, sérülékeny, karsztos vízbázisának diagnosztikai vizsgálata” című, KEOP projekt, amely 2009. júniusában indult - tudtuk meg a projektzáró sajtótájékoztatón. A munka során meghatározták a vízellátást biztosító 8 karsztforrás védőterületét, kiépítették a megfelelő észlelőhálózatot. A hegység vízföldtanilag fontosabb pontjain 10 új észlelőkút készült, valamint a 10 már meglévő észlelőkútat felújították. A kutak folyamatos észlelése lehetővé teszi az üzemeltető részére a gyors döntések meghozatalát. A diagnosztikai vizsgálat keretében Bükkszentkereszten felállított meteorológiai állomás távadóval továbbítja a napi mért hőmérséklet és csapadék adatokat, amelyek segítségével a vízmű időben tud reagálni a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék okozta hatásokra - hangzott el.

Új szabályozás

A megfigyelő kutakon kívül, az észlelőhálózat keretében három vízhozam mérő műtárgy épült a Szinván és a Hejő-patakon, amivel a természetvédelem és a szakemberek régi vágya teljesül, és folyamatosan mérhetővé

válnak a Kelet-Bükk jelentősebb vízfolyásai által szállított vízmennyiségek. A fokozottan sérülékeny vízbázis jó állapotát az önkormányzati rendezési tervekbe is beépülő, az egyes védőövezetekhez kapcsolódó szabályozás biztosítja majd a közeljövőben. A projekt 100 százalékos nettó támogatási intenzitással, 334.567 ezer forint támogatásban részesült, amely az Európai Unió és a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.

ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában