Helyi közélet

2012.06.06. 16:11

A Dániel-sztori a labdarúgó szövetséget is megjárta

A felirat felemelése, és az MLSZ FT értelmezése 100 ezer forintos pénzbüntetést jelent a DVTK-nak.

A felirat felemelése, és az MLSZ FT értelmezése 100 ezer forintos pénzbüntetést jelent a DVTK-nak.

Mint arról beszámoltunk: a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Tanácsa a – 2012. május 20-án, a labdarúgó NB I 29. fordulójában lejátszott – Sopron Bank Haladás – Diósgyőri VTK mérkőzésen történt rendezési hiányosságok és a rend nem megfelelő biztosításáért a Haladást, mint visszaesőt 150.000 forint, a Diósgyőrt szurkolóinak rendzavarásáért (rasszista tartalmú feliratok kihelyezése) 100.000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte – ez jelent meg a szövetség honlapján, kedden este.

A mérkőzéssel kapcsolatos, a vendégszektorban történt felirat magasba emelésével – amelyen ez volt olvasható egy rövid ideig: ,,Dániel: hív a Duna vár a MÁV!” – korábban lapunk is foglalkozott, azok után, hogy az erről készült fotó bejárta az országos médiát. Ugyanis a legtöbb ember ezt egy burkolt antiszemita véleménynyilvánításnak titulálta, mivel az üzenet címzettjét egy olyan személlyel azonosították, aki a közelmúltban meghökkentő politikai tetteivel hívta fel magára a figyelmet, és akit vallása, származása alapján az egyik kisebbséghez sorolnak.

Az ezzel kapcsolatos cikkünkben, a május 24-i lapszámunkban beszámoltunk arról, hogy a felirat hivatalos úton került be a lelátóra, vagyis az engedélyeztetési folyamaton keresztül ment a szombathelyi stadionban, illetve arról is hírt adtunk, hogy a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság nem indított eljárást ebben az ügyben, ellenben a Magyar Labdarúgó Szövetség igen. Lapunknak ekkor sikerült megtalálnia egy olyan személyt, aki ennek az üzenetnek a közreadásában részt vett, az ő közvetítésével kaptunk egy olyan tartalmú e-mailt, egy Dániel nevű aláírótól, aki azt állította, hogy ez a felirat neki, mint diósgyőri szurkolónak szólt, és kijelentése szerint ennek nem volt antiszemita tartalma.

Az irányadó elv

Az ügy keddi folyományaként a két klubnak fizetnie kell, de ezen túlmenően lapunk arra is kíváncsi volt, hogy a DVTK-val szembeni szankció kiszabásának mi a háttere, ezért az MLSZ fegyelmi bizottságának elnökét, dr. Retteghy Istvánt kérdeztük.

– A szombathelyiek azért kaptak büntetést, mert beengedték ezt a feliratot, a Diósgyőr pedig azért, mert a vendégszektorban ez megjelent – mondta Retteghy István, aki arra a kérdésünkre, hogy milyen információk alapján állapították meg, hogy rasszista tartalmú volt a felirat, ezt válaszolta: – Egyértelműen a zsidóság, illetve ennek a közösségnek az egyik tagja volt a célpontja ennek az üzenetnek, a fegyelmi tanács ezt egyöntetűen így értelmezte. Megjegyzem, a Sturm und Drang zászló is szóba került az ülésen, és bár ez a felirat is többféleképpen értelmezhető, itt a német irodalmi felvilágosodással való összefüggését fogadtuk el.

Arra a felvetésünkre, hogy egy jogi folyamatban talán szerencsésebb lett volna a szankció kiszabása előtt az értelmezésnél kézzelfoghatóbb alapokat találni az elkövetett tett rasszista voltára, Retteghy István így válaszolt:

– Ha csak utalás, vagy burkolt üzenet jelent meg a labdarúgó mérkőzéseken, az eddigi gyakorlat szerint így járt el a fegyelmi bizottság. Ez volt az irányadó elv, hogy mást ne mondjak, például akkor is, amikor az MTK egyik meccsén az ellenfél tábora a ,,megy a vonat, megy a vonat” rigmust hallatta.

Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága keddi ülésén a Diósgyőri VTK-t érintő döntés is született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában