Helyi közélet

2012.05.08. 18:58

Újra nyitnák a Bükk Keleti Kapuját

Miskolc - Közel egy évtizede áll elhagyatottan a Herman Ottó Park. A város azonban újranyitná.

Miskolc - Közel egy évtizede áll elhagyatottan a Herman Ottó Park. A város azonban újranyitná.

A Bükk Keleti Kapujaként is emlegetett park – mondhatjuk – soha nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. „A megépült létesítmény gazdaságos üzemeltetése – a csekély látogatói létszám miatt – nem volt biztosítható, és az is kiderült, hogy a tervezett bemutatási funkcióra az épület nem alkalmas” – ezt még korábban nyilatkozta lapunknak a Bükki Nemzeti Park akkori illetékese. Aki azt is elmondta: „Éppen ezért folyamatosan kerestük a lehetőségeket az üzemeltetetési feladatok megosztására. Nem nagy sikerrel. Az építmény állaga a karbantartatlanság miatt végig romlott és 2004-ben jutott el oda, hogy a tetőszerkezet javítása „már nem volt építészetileg javasolható.” A balesetveszély megelőzése érdekében két évvel később visszabontották a legsérültebb elemeket. Így már nem nyújtott valami esztétikus látványt az egykori Bükk Kapuja. Úgy tudjuk, építészetileg védett épületről van szó, ezért lényegében csak eredeti állapotában lehetne újjáépíteni azt. S tavaly arról is írtunk, erre az újjáépítésre nincs pénze a városnak. Most úgy tűnik mégis.

Birtokba vegyék

„Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” című pályázati konstrukció keretében szeretne pályázni a város” – ezt már Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs igazgatója mondta lapunknak. A pályázati felhívás április végén jelent meg, a pályázat benyújtására július 1. és augusztus 31. között van lehetőség. Addig azonban a tulajdonviszonyokat is rendezni kell, jelenleg ugyanis szinte gazdátlan a terület. A parkról, a vagyonkezelőjének számító Bükki Nemzeti Park, évekkel ezelőtt lemondott (ezzel együtt a karbantartásról sem gondoskodik). Majd a területet – csak papíron – átvette a miskolci önkormányzat, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel fennálló elszámolási probléma miatt még nem birtokos. Pásztor Imre szerint a pályázat beadásáig tisztázódnak a tulajdonviszonyok. Hozzátette: „Az áprilisi közgyűlés jóváhagyta azt az előterjesztést, melynek a tárgya volt többek között, hogy az MNV Zrt. felé a terület ingyenes tulajdonba vételére vonatkozóan nyújtsunk be kérelmet. A kérelem benyújtása is folyamatban van.”

Az elnyerhető összeg 500 millió forint, amelyhez már önerő nem szükséges. Ebből futná a meglévő, rossz állapotban lévő épület felújítására, mely kapuként funkcionál majd. Mögötte egy új látogatóközpont épülhet, mely kulturális örökségünk, a Szeleta-kultúrát, illetve hozzá kapcsolódóan az őstörténeti kort mutatja be a mai igényeknek megfelelően, interaktív tartalommal. „Tervezzük a külső tér hasznosítását is, melynek több alternatívája van, erről még folynak az egyeztetések” – sorolta a kommunikációs igazgató.

A Herman Ottó Park felújítása korábban a Diósgyőr-Lillafüred fejlesztési projektben is szerepelt. Ezt Pásztor Imre is megerősítette, mondván, forráshiány miatt azonban kikerült belőle.

Mint megtudtuk: remélhetőleg 2014. tavaszára elkészülhet a létesítmény.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában