Helyi közélet

2012.05.22. 18:22

Újabb projekt, még több diáknak

Miskolc - A Miskolci Nemzeti Színház két közös programja is témája lesz a háromnapos konferenciának.

Miskolc - A Miskolci Nemzeti Színház két közös programja is témája lesz a háromnapos konferenciának.

Árvai Judit, a Miskolci Nemzeti Színház sajtószóvivője vezetésével tavaly 8 miskolci középiskolás vett részt 10 napig Németországban az ETC programja keretében a többi tag által delegált diákokkal közösen („profik”, közöttük német dramaturg és izraeli rendező vezetésével) egy önálló produkció elkészítésében. Többek között ennek a tapasztalatai is szóba kerülnek az ETC művészetre nevelő programjának félidei, kedden kezdődő, miskolci összegző konferenciáján.

Árvai Judit elmondta: a következő program, amelyben részt vesznek, a ciprusi partnerszínházzal közösen zajlik, két évre szól. Ebben 20-30 miskolci középiskolás vesz részt, az eredeti darab szerzőjével és dramaturgjával közösen írják meg az egy iskolai tanóra idejét kitöltő, a fiataloknak, fiatalokról szóló változatot, amelyet profi színészek adnak elő az iskolákban. A kész művet görög nyelvre is lefordítják, s ott is játsszák majd. A további 6 színház egymással párokat alkotva hasonló közös projekten munkálkodik. A mostani rendezvény jó alkalom, hogy ezeket is egyeztessék.

Közgyűlés, bemutatkozással

Az ETC Nemzetközi Színházi Szervezethez 2010 májusában csatlakozó Miskolci Nemzeti Színház felvételekor jelezte, hogy vállalja a szervezet közgyűlésének megrendezését (egyébként évente két közgyűlést tartanak a tagszínházak városaiban). Így a 2012. május 24. és 27. között Miskolc lesz a helyszíne a soros eseménynek, mely „A mai európai színház és a nemzeti mítoszok” címet kapta. A közgyűlésen beszédet mond Spiró György drámaíró, s többek között jelen lesz Schilling Árpád rendező is. A közgyűlés nyelve angol és francia.

A több mint 60 hatvan külföldi szakembert vendéglátóként Halasi Imre direktor fogadja.

A vállalásban az is vezette a színidirektort, hogy a színházigazgatók, dramaturgok, művészeti vezetők jelenlétével és a hazai, valamint a nemzetközi sajtó érdeklődésével kísért tanácskozás Miskolcnak és a régiónak is lehetőséget tartogat, hogy felhívhassa a figyelmet a természeti és kulturális értékeire.

Arról kérdeztük Halasi Imrét, milyen mód nyílik az értékek bemutatására.

„Porondon” Miskolc

- Már a helyszín sem véletlen: a gyönyörű környezetben lévő Palotaszálló, ahonnan bemutató látogatásra visszük vendégeinket. Azon túl, hogy körbevezetjük őket a színházunkban, az előadások közül is szabadon választhatnak. Tervezzük annak a Miskolc értékeit bemutató film rövidített változatának a levetítését is amely még akkor készült, amikor Miskolc pályázott a kultúra fővárosa címre. Most viszont abban reménykedünk, hogy a mostani esemény iránt is nagyobb lesz az érdeklődés azáltal, hogy jövőre Kassa a kultúra fővárosa lesz - mondta a posztjától ez évad végén búcsúzó színidirektor.

ÉM-SzK


Az 1988-ban alapított ETC az európai színházak legnagyobb hálózatának számít. Jelenleg 25 országból 47 színház a tagja, köztük Magyarországról a Miskolci Nemzeti Színház. Feladatának azt tekinti, hogy megjelenítse a színházi világot az európai kulturális politikáról folyó párbeszédben, illetve segítse az európai színházi alkotó tevékenységet.


Miskolc - Nyolc ország nyolc színházának találkozója kezdődött kedden Miskolcon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában