Helyi közélet

2012.05.14. 18:04

Több feladat, kevesebb támogatás - ÉM-kerekasztal a művészeti, közművelődési intézményekről

Miskolc - Miben változtak a kulturális, művészeti, közművelődési intézmények a megyeszékhelyen, amióta gazdasági társaságként működnek?

Miskolc - Miben változtak a kulturális, művészeti, közművelődési intézmények a megyeszékhelyen, amióta gazdasági társaságként működnek?

Erre a kérdésre kerestük a választ azon a lapunk, az Észak-Magyarország szervezte hétfői kerekasztal-beszélgetésen, amelyre a miskolci kulturális, művészeti, közművelődési intézmények vezetőit hívtuk meg. Azokat, akiknek korábbi költségvetési intézményeik a fenntartó miskolci önkormányzat döntése értelmében immár nonprofit gazdasági társaságként működnek. A meghívottak közül a Csodamalom Bábszínház igazgatója nem vett részt a találkozón, vendégeink voltak: Born Éva, a Miskolci Nemzeti Színház gazdasági igazgatója, Szabó Péter, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetője, Tircsné dr. Popper Valéria, a Miskolc Városi Könyvtár és Információs Központ vezetője, Tánczos Tamás, a Miskolci Kulturális Központ igazgatója és Bán András, a Miskolci Galéria igazgatója.

Egy év múlva

Egyben az elején egyetértettek: a gazdasági társasággá alakulás előnyeiről, illetve hátrányairól csak egy év elteltével tudnak majd hiteles képet adni.

A változásokkal kapcsolatban az hangzott el, több feladat jutott nekik, kevesebb támogatás mellett. Szabó Péter így fogalmazott: olyan feladataik is lettek gazdasági társaságként, amelyeket korábban nem nekik kellett ellátniuk: például a bérszámfejtés, bérkifizetés. Ezek plusz költségekkel is járnak – hallottuk. Tánczos Tamás szerint is kevés még az elmúlt másfél hónap, hogy a tapasztalatokról beszéljenek, de abban ő is egyetértett kollégájával, hogy a gazdaságvezetők munkája több és más lett. A humán erőforrás területét érintő változás is fontos: a dolgozók ugyanis kikerültek a védettebb közalkalmazotti létből, és bekerültek a Munkatörvénykönyve által szabályozott világba – mondta. A szakmai feladatok területén azonban nincs változás – hangsúlyozta –, szervezni kell a programokat, de emellett pénzt is kell keresni. Azt azonban kiemelte – és ezzel kollégái is egyetértettek –, nem lehet olyan a gazdasági környezet, amely a rosszabb színvonalú előadások, kiállítások, kulturális programok irányába vinné el a működésüket.

A bevétel kevesebb

Tircsné dr. Popper Valéria úgy vélte, hogy az általa vezetett könyvtár és a Miskolci Galéria vannak a legnehezebb helyzetben, ami a gazdasági társasági működést illeti. Ezen két intézményben a legkisebb a bevételtermelési lehetőség – fogalmazott.

Bán András azt hangsúlyozta: előnyeit látják, hogy van gazdasági vezető. Célzott itt arra is utalt, hogy Pécsett is átalakultak a kulturális intézmények, de úgy, hogy közben, például a galéria, nyomtalanul eltűnt.

Azt mindannyian kiemelték: amióta gazdasági társaságként működnek, sokkal intenzívebb a kapcsolat az intézmények között, és több közös programot is próbálnak szervezni.

A fórumon elhangzottakra a későbbiekben visszatérünk.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában