Helyi közélet

2012.05.31. 10:12

Szakértői telefon: a közgyógyellátásról - Módosult az ellátottak köre

Miskolc - A nyugellátások összege minden évben emelkedett, a nyugdíjminimum értéke azonban nem.

Miskolc - A nyugellátások összege minden évben emelkedett, a nyugdíjminimum értéke azonban nem.

A közgyógyellátás szabályainak változása sokakat érintett, számos kérdést vetett fel, ezért is hívtuk szerkesztőségünkbe Kublik Ferencnét, a miskolci önkormányzat Egészségügyi és Szociális Osztályának csoportvezetőjét. A megadott időpontban megállás nélkül csörgött a szerkesztőségi telefon, többen panaszkodtak, hogy nem tudták elérni szakértőnket. A legfontosabb tudnivalókat, a felmerült kérdések alapján igyekeztünk összegezni.

Három kategóriája van az ellátásnak, mely lehet gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, illetve gyógyászati ellátás - tudtuk meg. Alanyi, normatív és méltányos. A rokkantsági ellátórendszer átalakítása okozta a legjelentősebb korrekciót: A végrehajtott módosítással kikerültek az alanyi jogú közgyógyellátásra jogosultak köréből azok a 2011. december 31-én I. és II. csoportos rokkant nyugdíjasok, akik ezen időpontig betöltötték az irányadó nyugdíjkorhatárt, és ellátásukat nyugellátásként kapják. Ugyanakkor jogosultságot szerezhettek azok a rokkantsági ellátásban részesülők, akiknek egészségi állapota nem érte el az I. és II. csoportos rokkantsági nyugdíj megállapításához szükséges mértéket.

Orvosolják a problémát

A kialakult helyzet problémát eredményezett, ezért újra módosították a szabályokat- fejti ki szakértőnk -, így a 2011. december 31-én hatályos állapotnak megfelelően került ismételten szabályozásra a közgyógyellátásra alanyi jogon jogosultak köre. A normatív illetve a méltányos közgyógyellátásra való jogosultság már szociális rászorultság, illetve a havi rendszeres gyógyító ellátás függvénye. Ez utóbbit a helyi önkormányzati rendeletek szabályozzák.

Szakértőnk elmondta, hogy az elmúlt évek során sokan kiestek a támogatási körből, hiszen a nyugellátások összege minden évben emelkedett, a nyugdíjminimum értéke azonban nem. Többen érdeklődtek vidékről, számukra azt tanácsolta, hogy tájékozódjanak a helyi önkormányzati döntésekről. Akik pedig kikerültek a jogosultsági körből - a feltételek megléte esetén - egyszeri gyógyszertámogatásért fordulhatnak az Egészségbiztosítási Pénztárhoz illetve a helyi önkormányzatokhoz egyéb segítségért.

ÉM-PGY


Miskolcon méltányos közgyógyellátásra jogosult az a személy,

  • akinek havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége a nyugdíjminimum (jelenleg: 28.500 forint) 20 százalékát meghaladja, és családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum
  • 200 százalékát,
  • 275 százalékát egyedül élők esetében,
  • 300 százalékát 70 éven felüliek esetében,
  • 325 százalékát 70 éven felüli egyedül élők esetében.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában