Helyi közélet

2012.05.10. 15:32

Pincéről pincére az Avason

Miskolc - Éled az avasi pincesor, „borangolásra” várják szombaton az érdeklődőket.

Miskolc - Éled az avasi pincesor, „borangolásra” várják szombaton az érdeklődőket.

A miskolci borkultúrát és az avasi pincesor egykori pezsgő életét szeretné feléleszteni a több borkedvelő civil társaság kezdeményezésére létrejött rendezvény, az I. Avasi Borangolás. A borkedvelő vendégeket május 12-én, azaz szombaton várják az avasi pincesorra, ahol 16 pincét látogathatnak végig. A finom borok mellé finom ételek, hangulatos zene jár majd, de a szervezők programokról is gondoskodtak.

Kulturált borfogyasztás

A rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján Némedi Varga Zoltán, a Miskolci Kulturális Szövetség ügyvezető igazgatója elmondta: az esemény a város és több civil szervezet összefogásával jött létre. Hozzátette: bár Miskolc nem tartozik a bortermelő vidékek közé, de valószínűleg kevesen tudják, hogy az Avason közel 900 pince található, a város egész területén pedig 2500.

Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere azt hangsúlyozta, a város fesztiváljai és programjai mellett az avasi borkultúrát népszerűsítő rendezvény színesíti Miskolc életét. Fontos értékét pedig abban látja, hogy a fiatalokat megtanítja a kulturált borfogyasztásra. Az alpolgármester bejelentette: épp a bortermelői és borkereskedői hagyományok bemutatását segíti az a szlovák-magyar határon átnyúló együttműködési uniós pályázat is, melynek első fordulós támogatása megtörtént. A kétéves projekt jövőre indul, és része lesz a Kassa Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak.

Borverseny és disputa

A Miskolczi Pincék Asztaltársasága második alkalommal rendezi meg az Asztaltársasági Borversenyt, jelezte Berta Béla elnök. Tavaly 145 borral neveztek, és szeretnék, ha az idén is legalább ennyien pályáznának az Észak-magyarországi borrégióban termett borokkal.

A Miskolczi Borbarátok Társasága Avasi Disputát rendez délelőtt 10 órától a Bortanyán. A rendezvényen Burgony Péter és Dr. Gyurcsik András beszélget ismert borászokkal, valamint egy agrárjogásszal.

Az I. Avasi Borangolás alkalmából kamarakiállítás is nyílik Kapum előtt... címmel, a Papszer utca 2. szám alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában