Helyi közélet

2012.05.03. 17:27

Panelprogram nélkül újították fel a házat

Miskolc - Az volt a cél, hogy a későbbi törlesztés ne legyen nagyobb a fűtésmegtakarítás összegénél, ezt el is érték.

Miskolc - Az volt a cél, hogy a későbbi törlesztés ne legyen nagyobb a fűtésmegtakarítás összegénél, ezt el is érték.

Állami és önkormányzati támogatások hiányában kizárólag önerőből tervezték meg és újítatták fel házukat a Testvérvárosok útja 8-10. szám alatti társasház lakói, a házat a napokban ünnepélyesen adták át.

– Már évek óta nincs pályázati kiírás panelprogramra, utoljára 2009-ben volt, így hiába vártak a lehetőségre – mondta lapunknak Lévai Erzsébet, a Panelprogram Partner Kft. ügyvezetője, akit a társasház felkért annak idején a felújítás koordinálására. Ő maga évek óta dolgozik pénzügyi tanácsadóként a panelprogramok kapcsán, szerinte „elképesztően jó dolog” ez a program – amikor van. De ha nincs, akkor muszáj más megoldást keresni, és most kiderült, hogy önerőből is meg lehet oldalni a felújítást. Mint mondja, Miskolcon a Testvérvárosok úti ház az első fecske, bár az országban már voltak hasonló kezdeményezések.

Tavaly kezdték

A társasház (egy tízemeletes épületről van szó) néhány éve már kicseréltette a folyosói ablakokat a lépcsőházban, és szerettek volna tovább lépni. Tavaly nyáron kértek először árajánlatokat kivitelező cégektől, olyat, amelyben benne van a fűtéskorszerűsítés, annak szabályozhatóvá tétele, nyílászárócserék a lakásokban, és az épület homlokzati szigetelése. Lévai Erzsébet nem tudja, végül hogyan érték őt el, de sikerült, és ő segített a költségvetés elkészítésében és a legjobb ajánlatot, – az egyik helyi kivitelező céget – megtalálni.

– Az volt a cél, hogy a későbbi törlesztés ne legyen nagyobb a fűtésmegtakarítás összegénél – magyarázta Lévai Erzsébet, és hozzáfűzte, ezt sikerült elérniük, a lakók rezsiköltsége így nem emelkedik a felújítás utáni években sem.

Olcsóbban vállalta

A szakember elmondta, ehhez hozzájárult az is, hogy a kivitelező alacsonyabb összegért is elvállalta a felújítást, mint a panelprogramok esetén szokta. Ennek az oka egyszerű: egyrészt a panelprogram magasabb költségvetéssel dolgozik, másrészt sokszor hosszú hónapokat kell várni az állami támogatásra, itt viszont gyorsan fizettek a lakók. Lévai Erzsébet számításai szerint a költségek egyharmadát spórolták meg így. A beruházás teljes költsége közel 67 millió forint volt. A társasház a saját korábbi megtakarított pénzeszközeihez állami kamattámogatású kölcsönt vett fel 8 éves futamidőre.

– A lakók annak is örültek, hogy hihetetlenül gyorsan túl voltak az egészen. Tavaly nyáron kezdték az ajánlatkérésekkel, október végén már el is kezdték az építkezést, a hideg idő beállta előtt megvoltak a lényegi munkákkal, az idén tavaszra már csak a homlokzat színezése maradt. Így már tapasztalatuk is van a fűtésmegtakarítást illetően: 53 százalékkal csökkent a számla végösszege.

ÉM-HM


Lesz-e újabb panelprogram?

„Várunk a panelprogram folytatását szabályozó kormányzati döntésre”, válaszolta Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt kommunikációs vezetője a kérdésre, mit tudnak róla, lesz-e újabb panelprogram. A 2009-es pályázatokat tavaly áprilisban bírálták el, ez volt az utolsó „lépés” az ügyben. Akkor a benyújtott 43 miskolci pályázatból 16-ot támogatott az állam, ezt követően még tavaly 8 esetben született pozitív támogatási döntés. Hogy a fennmaradó 19 pályázat sorsa mi lett (erről az akkori ígéret szerint márciusban kellett volna döntésnek születnie), nem tudni, az erre vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ.  

Az említett 24 társasházból 21 esetén már elkezdődött a munka, három esetében várhatóan nyáron indul. Pásztor Imrétől még megtudtuk, a panelprogramos beruházások költségeinek átlagosan 12 százalékát fizeti a város – a 21 ház esetén ez most 255 millió forint –, 50 százalékot az állam támogat, a maradék körülbelül egyharmad részt pedig a lakók fizetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában