Helyi közélet

2012.05.05. 19:44

Otthon külföldön: Határtalanul kirándultak

Szendrő - Hatvan szendrői tanuló látogathatott el a Keleti-Kárpátok csodálatos vidékére.

Szendrő - Hatvan szendrői tanuló látogathatott el a Keleti-Kárpátok csodálatos vidékére.

A határon túli magyarsággal történő szorosabb kapcsolatfelvétel elősegítésére létrehozott Határtalanul program keretében a szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola 7. évfolyamos diákjai Kárpátalján jártak a napokban – közölte lapunkkal Kalász László iskolaigazgató.

A magyar kormány által támogatott pályázati alapból egymillió 566 ezer forintot sikerült lehívni iskolánknak, amely támogatásból 60 szendrői tanuló látogatott el a Keleti-Kárpátok csodálatos vidékére. A kirándulás mellett aktív ismeretszerzés is megvalósult, hiszen az utazás előtt az iskola minden felső tagozatos diákja előadásokon, vetítéseken, előkészítő órákon vehetett részt, valamint könyvgyűjtési akció is indult, amelyben a már nem használt könyveiket ajánlhatták fel a mesterségesen meghúzott országhatár túloldalán élő társaik számára.

Partnerségi kapcsolat

Az előkészítő munka során a legaktívabb gyerekek azok voltak, akik részt vehettek az áprilisi tanulmányi kiránduláson, melynek legfőbb célja az volt, hogy megalapozzák a munkácsi járásban lévő Dercen község iskolájával a partnerségi kapcsolatot. Ennek kezdeteként egy diaképes vetítéssel bemutatkozott a magyarországi iskola, a kárpátaljaiak pedig a magyar nyelv szépségét hangsúlyozó műsorokkal kedveskedtek a vendégeknek. A két iskola és azok diákjai közötti kapcsolatfelvételen túl tanulmányi utazások is színesítették a kirándulást, így jutottak el a borsodi diákok többek között a munkácsi várba, Ungvárra, Szolyvára, a Vereckei-hágóhoz, Nagyszőllősre, Tiszaújlakra, Csetfalvára, Nagyberegre és Beregszászra.

A gyerekeknek nagy élmény volt, hogy otthonuktól 250 km-re, egy szigorúan ellenőrzött határ túloldalán, lépten nyomon magyar emlékekkel, magyar nyelvű feliratokkal, s magyar emberekkel találkoztak. A szendrői Apáczai Csere János Általános iskola diákjai az utóbbi időben a Comenius program keretében több külföldi országban is baráti fogadtatásban részesültek - jelentette ki Kalász László. A „Határtalanul” kirándulás– ezektől mélyebb érzéseket bontottak ki: az összetartozást, a hazaszeretetet. A diákok számára azért volt felemelőbb ez a program, mert országunk határát átlépve most hazajutottak, e külföldi országban olyan volt, mintha otthon lennének.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában