Helyi közélet

2012.05.25. 17:13

Nem költözik a Gyermekváros

Miskolc - Négy évvel ezelőtt az akkori városvezetés szétköltöztette volna a Gyermekvárost.

Miskolc - Négy évvel ezelőtt az akkori városvezetés szétköltöztette volna a Gyermekvárost.

A közeljövőben nem költözik a Gyermekváros, a gyerekek maradnak az eredeti helyükön, az Egyetem utcai épületben. Pedig 2008-ban Miskolcon az akkori közgyűlés már döntött is, hogy a Gyermekváros lakóit négy másik, kisebb épületben helyezik el. Az indok az volt, hogy a város meg akart felelni a gyermekvédelmi törvénynek, miszerint az állami gondozott gyermekeket nem lehet úgynevezett mamutintézményben nevelni, hanem maximum 40 fős nevelőotthonokban vagy 12 fős lakásotthonokban. Ez a hír tiltakozási hullámot indított el a város azon részein, ahová az új nevelőotthonokat tervezték.

A törvényeknek megfelel

– A törvényi előírásoknak most is megfelelünk –, mondta lapunknak Lovas János Tibor, a Miskolci Gyermekvédelmi Központ (Gyermekváros) igazgatója –, a központon belül ugyanis 7 gyermekotthont hoztunk létre. 2008-ban tulajdonképpen azért került szóba a költözés, mert a Gyermekváros helyén akarták létrehozni a Science Park Innovációs és Kutatóközpontot. Az azonban igaz, hogy ha kisebb épültekben alakíthatnánk ki az otthonokat, a szakmai munka minősége javulna.

Tiltakoztak

Az igazgató elmondta: ma már nincsenek napirenden azon épületek gyermekotthonná alakítása, melyeket korábban pályázati pénzből akartak felújítani, és alkalmassá tenni a gyerekek fogadására. A Sas utcai és a perecesi üres iskolaépületek környékén élők heves tiltakozásba kezdtek néhány éve, és az igazgató szerint az nem szerencsés, ha a környezet nem elfogadó. A diósgyőri, korábban varrodának használt épület és a Futó utcai, korábban Matáv-irodaház pedig nem felel meg gyermeknevelés céljára. Az egyiknek nincs udvara, a másik pedig egy forgalmas út mellett fekszik. Most az látszik valószínűnek, hogy a jövőben megüresedő iskola-, óvoda-, vagy bölcsődeépületet alakítanak át gyermekotthonná, mert épületek vásárlására a városnak nincs pénze, jelezte az igazgató.

Megtudtuk, a Gyermekvárosban jelenleg 160 gyermek lakik, a nevelőszülői hálózaton belül 90 gyermek nevelkedik, a 28 férőhelyes családok átmeneti otthona pedig folyamatosan telt házzal üzemel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában